De Kortrijkse hogescholen krijgen extra financiële middelen voor onderzoek. Voor drie projecten gaat het om ruim 375.000 euro. Alles samen geeft de Vlaamse regering drie miljoen euro voor zeventien projecten in Vlaanderen.

Het Industrial Design Center van de hogeschool Howest krijgt een nieuw Circular Solution Lab. Daar worden de mogelijkheden onderzocht om reststromen opnieuw in te zetten binnen de industriële productontwikkeling. De afdeling ergotherapie krijgt geld voor de aankoop van onder meer een mobiele immersive room. Het belangrijkste doel van een immersive room is om meerdere bezoekers onder te dompelen in een belevings-, video- en audio-ervaring. Met dergelijke infrastructuur kan je trajecten opzetten met ontwikkelaars en gebruikers. Het gaat onder meer over de effectiviteit van digitale applicaties binnen de ergotherapie.

Waardevolle kennis

De Kortrijkse hogeschool Vives kan dankzij de subsidies een 3D-scaninfrastructuur aankopen. Die kan van pas komen voor het expertisecentrum Smart Technology. Via deze scaninfrastructuur wordt ingezet op het werken met Digital Twins (digitale tweeling), zowel voor grootschalige als kleinschalige digitalisatie. Zo krijg je een virtuele representatie als de digitale tegenhanger van een fysiek object of proces.

“Het gaat in Vlaanderen om zeventien projecten voor een totaalbedrag van drie miljoen euro, van duurzaam visvoer, het bestrijden van bacteriën door virussen tot 3D-scanning”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). “We verwachten ook dat deze investeringen leiden tot onderlinge samenwerking en samenwerking met kmo's en tot het delen van waardevolle kennis.” (vkk)