Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) gaat 700.000 euro ­investeren in opleidingen die handelaars ­leren investeren in ­online winkelen.

Samen met het Agentschap ­Innoveren en Ondernemen, Unizo en NSZ start de Vlaamse overheid later deze maand al met een vijftal specifieke online infosessies. Die moeten handelaars leren hoe ze beter zichtbaar worden op Google, online kunnen verkopen via ­sociale media en een webwinkel kunnen starten. Met het vrijgemaakte budget wil Crevits ook extra opleidingen stimuleren. Ondernemers die nood hebben aan meer individuele begeleiding worden toegeleid naar een meer persoonlijke coaching.

De plannen maken deel uit van een nieuw pakket steunmaatregelen dat de Vlaamse regering vrijdag goedkeurde. Ondernemingen die verplicht moeten sluiten, krijgen automatisch toegang tot het beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10 procent van de omzet die de onderneming had in ­dezelfde periode in 2019. Zaken die niet verplicht gesloten zijn, hebben ook recht op de steun bij een omzetverlies van ­minstens 60 procent.

Er komt een minimumpremie van 1.000 euro voor anderhalve maand en een extra maximumbedrag voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers: zij kunnen voor anderhalve maand tot 60.000 euro steun krijgen. De regering heeft ook ­beslist de handelshuurlening verder te verlengen tot maart 2021. (mvdr)

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden