Terwijl Vlaanderen met een samenwerking tussen de VDAB en de ziekenfondsen 10.000 langdurig zieken in 2023 naar werk wil begeleiden, toonde het de doelstelling van 7.500 mensen dit jaar niet te halen.

De arbeidsbemiddelaar VDAB, de overheidsdienst RIZIV en de ziekenfondsen hebben een nieuwe overeenkomst gesloten om arbeidsongeschikten te helpen bij hun terugkeer naar de werkvloer. Het doel is volgend jaar 10.000 mensen te begeleiden, en 12.000 in 2024.

Het gaat om mensen met een ziekte-uitkering die vrijwillig de stap naar werk willen zetten. Ze melden zich aan bij de terugkeercoaches van de ziekenfondsen, die de VDAB inschakelen. In België zijn een half miljoen mensen langdurig ziek, van wie er 243.000 in Vlaanderen wonen.

Toenmalig Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) stelde vorig jaar als doel in 2022 7.500 mensen te begeleiden bij de VDAB, maar dat zal niet worden behaald. Uit cijfers tot december blijkt dat nog maar 4.100 langdurig zieken zo'n traject volgen.

De VDAB geeft als reden dat veel van de terugkeercoaches pas sinds het najaar aan de slag zijn. 'Het is een overgangsjaar. Met het nieuwe akkoord zetten we de doelstelling voor het begeleiden van 10.000 langdurig zieken in 2023 wel zwart op wit', zegt minister van Werk Jo Brouns (CD&V).

De doelstelling voor volgend jaar is een uitdaging, maar de politiek zet er tegenover. De ziekenfondsen krijgen van de federale regering geld om van 60 naar 100 terugkeercoaches te gaan. Het RIZIV, dat over de ziekte-uitkeringen beslist, verspreid voor de 10.000 trajecten 4.800 euro te betalen per langdurig zieke die de VDAB begeleidt.

Sinds 2019 vraagt ​​het Vlaamse regeerakkoord dat de VDAB verder kijkt dan werkzoekenden om de vacatures in te vullen. De groep van 243.000 langdurig zieken is groter dan de groep van 180.000 werkzoekenden. Hun afstand tot de arbeidsmarkt is groter, waardoor het meer moeite kostte om te activeren, terwijl de toestemming van de ziekenfondsen nodig was om ze te begeleiden.

'We halen de ziekenfondsen nu dichter bij ons, willen dat hun artsen beslissen of terugkeren kan. In het verleden was de mindset bij de ziekenfondsen: is iemand ziek genoeg om een ​​uitkering te krijgen? Nu wordt dat: hoe kunnen die mensen weer aan de slag gaan?', zegt Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.

De VDAB engageert zich ook om de voortgezette langdurig zieken na vier weken te verdelen en het deel van de effectieve terugkeerders te verhogen van 30 naar 40 procent. Eerder dit jaar zei Crevits dat mensen die niet uit zichzelf de stap zetten naar terugkeerbegeleiding na vier maanden op controle moeten bij een kunst, die een inschatting moet maken van de terugkeermogelijkheden.

Daan Bleus