Brussel. Hoe geraakt CD&V eigenlijk weg met het ontslag van Joke Schauvliege als minister? Redelijk goed, zo lijkt. De storm rond de persoon Schauvliege is gaan liggen, met dank aan haar tranen en de sms-pesterijen. Ineens heeft iedereen het weer over 'de mens' in plaats van over 'de politica'. Trouwe partijsoldaat Schauvliege heeft CD&V zeker schade berokkend, dus moest partijvoorzitter Wouter Beke wel ingrijpen. Anders zou niet alleen zijn partij klappen krijgen, maar kan hij ook zijn droom om premier te worden opbergen.

De leugen over de klimaatcomplotten die zogezegd vastgesteld waren door Staatsveiligheid, zou met Schauvliege in het zadel de hele partij lang blijven achtervolgen. N-VA heeft al een paar van die accidenten die al een tijd meegaan, zoals de uitspraak over dansende moslims, de Soedankwestie en de affaire van de humanitaire visa. Dat soort verhalen komt CD&V geweldig goed uit, want zo kan de partij daar op tijd en stond naar verwijzen. Maar het Staatsveiligheidverhaal van Schauvliege is eigenlijk nog straffer, omdat die veiligheidsdienst al meteen zei dat het nonsens was.

Ook Homans heeft trouwens ervaring met Staatsveiligheid die de puntjes op de i zet. Denk maar aan de sluiting van de moskee van Beringen. Van dat verhaal is Homans nooit meer verlost geraakt, terwijl er toen tenminste nog een rapport was waarover te discussiëren viel. Nu is er helemaal niets.

CD&V profileert zich als alternatief voor N-VA. Terwijl N-VA'ers graag zo scherp mogelijk in de (sociale) media komen en zich heel graag een vijand uitzoeken waartegen ze dan eens goed kunnen boksen, promoot CD&V wel vaker de - weliswaar saaie - degelijkheid van het midden, waar het leven er altijd 'enerzijds anderzijds' uitziet. Maar in dat centrum is het momenteel moeilijk stemmen rapen. De politiek leeft alsmaar meer van polarisering. Zo is het klimaatdebat vooral in handen van Groen en N-VA. De ecologisten versus de ecorealisten. Ook in de samenleving krijg je die tweespalt. Mensen met zonnepanelen en mensen zonder. Mensen die zonder auto nergens geraken en stedelingen die genoeg hebben aan een fiets. Als CD&V straks niet wil verdwijnen in die put, moet ze op zijn minst zorgen voor een onkreukbaar imago, zonder geschiedenis van leugens of halve waarheden. Dat is een manier waarop de christendemocraten zich kunnen onderscheiden en waar ze nog kunnen scoren, als de mensen het geroep en het getier in de politiek straks beu zijn.

Wouter Beke is intussen ook aan zijn tweede termijn als voorzitter toe en hij heeft veel zin om te besturen. Gisteren stond Hilde Crevits hem bij tijdens de persconferentie. Zij was ook degene die 's middags samen met hem besliste over het lot van Schauvliege. Allemaal geen toeval. Haar naam circuleert al langer als mogelijke nieuwe partijvoorzitter. Dan is het aan Beke om minister nummer één te zijn bij CD&V. Vorige keer heeft hij die kans laten liggen om Marianne Thyssen een mooie uitweg te bieden naar Europa. Deze keer is het aan hem. Als de kaarten van oranje, blauw en groen goed samenvallen, zou hij wel eens premier kunnen worden van zo'n coalitie.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑