Er zijn nu minder ­mensen met een handicap die nog wachten op meer ondersteuning dan vorig jaar. Zeker in de groep met de hoogste zorgnoden wordt de wachtlijst versneld weggewerkt, en met succes.

Volgens het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) staan er nu nog 15.918 mensen op de wachtlijst. In 2020 waren dat er nog 16.523. Een gevolg van het stijgende aantal ­“persoonsvolgende ­budgetten”. Dat cijfer schommelde de voorbije jaren net boven de 25.000, maar steeg tot 27.266 in 2021.

Het inkorten van de wachtlijsten lukt door een extra budget van 107 miljoen euro dat de Vlaamse regering deze legislatuur vrijmaakt voor specifiek de hoogste prioriteitengroep. “Dankzij die investeringen zijn we er voor het eerst in geslaagd om alle mensen met de hoogste zorgnoden ­perspectief te geven op ondersteuning”, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). “Maar het werk is nog niet klaar, ook de andere ­prioriteitengroepen willen we perspectief bieden.”

(kba,blg)