WAREGEM. “De renovatie van winkelcentrum het Pand is een schoolvoorbeeld van hoe een stad of gemeente de leegstand van handelspanden hoort aan te pakken.” Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits gezegd tijdens haar bezoek aan de site in het handelscentrum.

“Waregem staat model voor Vlaanderen dat in tien jaar tijd van 54.000 handelspanden terugviel op 44.000 winkels. Dat is 10.000 minder in korte tijd. En daarbovenop staat 11 procent van de commerciële panden leeg. Dat vraagt een globale aanpak van herstel en stimulering van de lokale commerciële kernen. Waregem is daar nu volop mee bezig”, zegt de minister nog.

Momenteel heeft de aannemer er alle bestaande winkelruimtes volledig gestript. Nu begint de heropbouw en renovatie die volgens planning duurt tot halfweg de grote vakantie 2022. “Waregem toont perfect waar we op termijn met alle Vlaamse steden en gemeenten naartoe willen: een levendig centrum met een sterke handelskern waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is. Met aanvullend de concentratie van administratie, post, horeca, winkels en vrijetijdsbeleving op één enkele plek. Dat is hier mogelijk met het nieuwe Pand en in het volledige stadscentrum”, stelt minister Crevits.

Sinds februari van dit jaar is er het Investeringsfonds voor Handelpanden dat onder andere mogelijk maakt dat Vlaanderen voor handelskernvernieuwingen 30 procent tussenkomst met een maximum van 500.000 euro per stad of gemeente. Waregem heeft deze subsidie aangevraagd. (JADE)

 

Copyright © 2018 Roularta Media Group. Alle rechten voorbehouden