Het was bijna een onmogelijke taak. De basisscholen 't Dambord in Damme en kleuterschool 't Lisblommetje in Zwankendamme moesten voor het einde van de week nog op zoek naar enkele leerlingen. Zo niet moesten ze de deuren onherroepelijk sluiten. De scholen zagen de donkere wolken dan ook hangen, tot gisteren het verlossende telefoontje van het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) kwam. Beide scholen krijgen een extra genadejaar om nog nieuwe leerlingen te zoeken. “We hoopten op een mirakel en die onze wens is aanhoord.”

Het water stond basisschool 't Dambord nochtans al tot aan de lippen. Ze vreesden dat de school na dit schooljaar de deuren moest sluiten, want er waren nog zes leerlingen tekort om volgens de officiële normen open te mogen blijven. Tot gisteren in de loop van de dag totaal onverwacht een reddingsboei toegeworpen werd vanuit Brussel. Minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), besliste namelijk om alle scholen die in hetzelfde zwaar weer verkeerden nog een extra genadejaar toe te kennen.

Kaarten herschikt

“We hoopten op een mirakel en onze hoop werd blijkbaar aanhoord”, zegt directeur Luc Musschoot. “We zijn blijven steken op een tekort van zes wat ervoor zorgde dat de leerlingen eigenlijk al met één been buiten stonden, maar in de loop van de dag werden de kaarten plots volledig herschikt.”

Of de school volgend jaar effectief weer opengaat, hangt niet van de directie af. Die bevoegdheid ligt bij het gemeentebestuur dat nog moet beslissen of ze middelen willen vrijmaken voor 't Dambord. “De ouders en de directie hebben een extra kans gekregen en we gaan zo snel mogelijk met hen samenzitten om te kijken of ze die willen nemen of niet. Sommigen hebben ondertussen misschien al de keuze gemaakt voor een andere school. Dan heeft het weinig zin om verder te doen, dus die situatie moeten we eerst even in kaart brengen”, zegt burgemeester van Damme Joachim Coens (CD&V). “We hopen overleg te kunnen plegen voor de volgende gemeenteraad, die plaatsvindt op de derde donderdag van februari, en hakken dan de knoop door.”

De directeur is alvast optimistisch. “We hadden vier kindjes die interesse toonden om zich in te schrijven, maar die konden dat pas doen vanaf september 2019. Doordat we nu een extra jaar krijgen, kunnen we die straks mogelijk wel inschrijven en dan zijn we al een heel eind op weg om die zes vacante plaatsen ingevuld te krijgen. Zelf staan wij natuurlijk te popelen om verder te doen, maar we moeten dus nog even afwachten.”

Het verschil maken

Ook de kleuterschool 't Lisblommetje in Zwankendamme, dat de voorbije weken nog koortsachtig op zoek was naar drie extra kleuters om aan de nodige twaalf te geraken, is voor minstens een jaar gered. “Om 12.30 uur 's middags kregen we een telefoontje van het kabinet van minister Crevits met het goede nieuws. Ik hoef je niet te vertellen dat we door het dolle heen waren”, zegt directrice Birgit Monbaliu. “Natuurlijk moeten we nu opnieuw op zoek naar extra kleuters, maar één jaar kan het verschil maken. We zullen er in elk geval alles aan doen.”

Dieter De Milde en koen theuns

Inhoud ↑