De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geraakt over een nieuwe baarmoederhalsscreening. Vrouwen tussen 30 en 64 jaar kunnen binnenkort om de vijf jaar een HPV-test laten afnemen, in plaats van een klassiek uitstrijkje om de drie jaar. Dat meldt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Experts pleiten er al langer voor om het uitstrijkje voor vrouwen boven de 30 jaar te vervangen door een HPV-test die het humaan papillomavirus opspoort dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Als de HPV-test positief is, volgt er dan alsnog een uitstrijkje. De federale overheid voorziet hiervoor een budget van 40 miljoen euro.

Minister Vandenbroucke wijst erop dat het nu aan de deelstaten is om meer vrouwen te overhalen om zich te laten screenen. Ook de vaccinatie van jongeren tegen HPV blijft belangrijk, zegt Vandenbroucke, net als het uitstrijkje bij vrouwen tussen 25 en 29 jaar.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zegt dat ruim 63 procent van de Vlaamse vrouwen die in 2021 uitgenodigd werd, zich liet screenen op baarmoederhalskanker. 'We willen natuurlijk nog meer vrouwen bereiken', zegt ze. (belga)