De werkloosheid is Limburg is in maart met 4,9 procent gedaald ten opzichte van maart vorig jaar, het begin van de coronapandemie. “Toch is dat geen reden om victorie te kraaien”, zegt Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg.

Er waren vorige maand in onze provincie 23.846 werkzoekenden ingeschreven bij de VDAB. Dat was een daling met 4,9 procent in vergelijking met maart vorig jaar, het begin van de coronacrisis. In geen enkele andere provincie was de daling zo groot. Voor heel Vlaanderen daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden met 1,6 procent naar 183.207.

De werkloosheidsgraad, dat is de verhouding tussen het aantal niet-werkende werkzoekenden tussen 18 en 65 jaar en de beroepsbevolking tussen 18 en 65 jaar, bedroeg in maart 5,9 procent. Dat was het laagste percentage sinds het begin van de coronacrisis.

“Die daling van het aantal werkzoekenden en de werkloosheidsgraad is goed nieuws, maar we moeten heel alert blijven. De coronacrisis woedt nog steeds en veel bedrijven maken nog gebruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid. Ook de steun aan bedrijven om de economie te stutten, behoedt ons van een economisch bloedbad”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), die de cijfers bekendmaakte.

Ook volgens Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg, is het nog te vroeg om victorie te kraaien. “Het klopt dat de werkloosheid in Limburg sterker daalt dan in de rest van Vlaanderen, maar dat is vals goed nieuws. De daling is immers vooral te danken aan het feit dat er geen instroom is van nieuwe werkzoekenden. Door het stelsel van tijdelijke werkloosheid blijven mensen in dienst bij hun werkgever.”

Langdurig werkloos

De sterkste daling van de werkloosheid is er bij jongeren die net van de schoolbanken komen. In de voormalige Limburgse mijngemeenten blijft de jeugdwerkloosheid nochtans een aandachtspunt. In de leeftijdscategorie boven 60 jaar is er dan weer een stijging van het aantal werkzoekenden met 7,8 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal nieuwe vacatures in Limburg daalde in maart met 20 procent.

Opvallend is de stijging van het aantal werkzoekenden dat tussen één en twee jaar zonder werk zit. Voor heel Vlaanderen gaat het om een stijging met 23 procent. “Dat is verontrustend”, aldus Tinne Lommelen. “Werkgevers staan immers argwanend ten opzichte van mensen die al iets langer werkloos zijn. Zij hebben liever sollicitanten die nog maar pas werkloos zijn. Vandaar dat wij de werkgevers oproepen om ook deze mensen een kans te geven.” Voor minister Crevits is het alvast een opsteker dat er via de VDAB in januari en februari van dit jaar al 63.000 online opleidingen werden gevolgd, een derde van het totaal aantal opleidingen in 2020.

Algemeen wordt er een golf van ontslagen verwacht zodra de steunmaatregelen worden opgeheven, maar de gevolgen zijn volgens Tinne Lommelen moeilijk te voorspellen. “Onze glazen bol heeft ons de voorbije maanden wel vaker in de steek gelaten. De arbeidsmarkt is als een meer: rustig aan de oppervlakte, maar wat er zich daaronder afspeelt, is moeilijk te zien.”

Guido Cloostermans

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden