Het Vlaams opleidingsverlof wordt volgend schooljaar eenmalig verdubbeld van 125 uur naar 250 uur. De verdubbeling kan alleen als de werkgever de opleiding suggereert, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Werknemers die zich bijscholen, krijgen een duwtje in de rug van de Vlaamse overheid. Vroeger kon dat via het betaald educatief verlof. Sinds 1 september 2019 is dat systeem hervormd tot het Vlaamse opleidingsverlof. Momenteel kan een werknemer via het Vlaams opleidingsverlof maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk. Vanaf komend schooljaar kan dat verdubbeld worden als de werkgever zelf opleidingen suggereert.

De Vlaamse regering heeft 10 miljoen euro opzijgezet voor de verdubbeling. De bedoeling is een extra boost te geven aan het Vlaams opleidingsverlof zodat nog meer werk­nemers gestimuleerd worden om opleidingen te volgen. Levenslang leren moet helpen werknemers langer aan de slag te houden.

Concreet kan een werknemer vanaf volgend schooljaar 125 uur afwezig zijn voor opleidingen die hij zelf kiest, en 125 uur voor opleidingen die de werkgever suggereert. Het verlof kan niet verplicht worden. Het is de werknemer die beslist om in te gaan op het voorstel van de werk­gever. VES

Inhoud ↑