Het ministerie van Welzijn heeft gisterochtend de Zorginspectie naar woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke gestuurd. Daar werden twee jaar geleden drie bewoners gedood met insuline.

Al sinds 2020 loopt een gerechtelijk onderzoek naar drie verdachte overlijdens in het woonzorgcentrum door een overdosis insuline. Nog eens vijf bewoners overleefden een inspuiting met het middel tegen diabetes.

Volgens minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) werden de voorbije jaren al meerdere inspecties uitgevoerd in Rozenberg. “Daar werden tekorten vastgesteld en werden verbeterplannen opgemaakt en ingediend”, zegt Crevits. Omdat er geen klachten werden ingediend, besliste het ministerie dat er geen extra controles nodig waren. Crevits zegt het “lastig” te vinden “dat we niet op de hoogte waren van deze ernstige feiten, die een ander licht op de zaak werpen.” Ze gaat overleggen met het gerecht om duidelijke afspraken te maken.

Volgens VTM nieuws is het niet moeilijk om in het woonzorgcentrum vrije toegang te krijgen tot de medicijnen. Crevits zegt in overleg te zullen gaan met de sector om te bekijken of er extra acties nodig zijn. “Het is belangrijk dat de richtlijnen rond medicatie strikt gevolgd worden.” (gjs, cel)