Pukkelpop gaat dan toch niet door dit jaar. Tickethouders zullen hun geld kunnen terugvragen, maar kan de overheid dat ook? In totaal kon het festival rekenen op 2,4 miljoen euro aan steun of voorschotten, vooral vanuit de Vlaamse regering.

De organisatie hakte gisteren de knoop door: er komt geen Pukkelpop 2021. De verstrengde regels inzake testing zouden er te veel aan geweest zijn. Zo luidt althans de officiële verklaring.

Intussen kreeg het festival wel al zo'n 2,4 miljoen euro overheidssteun. Zo'n half miljoen is toegezegd door Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA), en 1,8 miljoen komt van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, dat onder minister Hilde Crevits (CD&V) valt. Zij wil onderzoeken of ze het geld kan terugeisen.

Veelal gaat het om voorschotten die de Vlaamse regering voorziet om eventorganisatoren een soort garantie te bieden bij hun voorbereidingen. Kan het festival plaatsvinden? Dan betalen ze die steun terug. Kan het niet door de coronaregels, dan mogen organisatoren de niet-recupereerbare kosten (bijvoorbeeld voor podiumopbouw) doorrekenen aan de overheid. Vraag is nu: zal Pukkelpop dat geld moeten teruggeven? Kan het festival vanwege de coronareglementering niet anders dan annuleren? Vincent Van Quickenborne (Open Vld) - nochtans federaal minister, geen Vlaamse - durfde dat alvast te betwisten: "Ik vraag mij af of enkel de testing de reden is. We zien dat andere festivals wel doorgaan." Wat mogelijk nog speelt, wilde de minister niet kwijt, maar geruchten gaan dat bands afzegden en de ticketverkoop tegenviel, hoewel Pukkelpop dat ontkent.

Tomorrowland, dat ook niet doorgaat, mocht de gemaakte kosten wél recupereren. Maar dat festival kreeg zijn verbod opgelegd, door de burgemeesters van Boom en Rumst. (TA/ARA/BCL)

 

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden