Kinderopvang

Onze kinderen verdienen op elk moment een veilige, warme omgeving en de beste zorgen. Het versterken van de kinderopvang en het herstellen van het vertrouwen in de kinderopvang zijn daarom voor mij absolute prioriteiten. In Vlaanderen kunnen we rekenen op duizenden kinderbegeleiders, onthaalouders en verantwoordelijken die elke dag het beste van zichzelf geven om voor onze allerkleinsten te zorgen. Zij leveren schitterend en onmisbaar werk en verdienen ons grootste respect en dankbaarheid. Dat moeten we altijd blijven benadrukken. 

Bij een klein aantal initiatieven loopt het mis en daar moet dan ook kordaat opgetreden worden. Want niets is belangrijker dan de veiligheid van onze allerkleinsten. Daarom hebben we voor meer inspecteurs gezorgd en gaat sinds deze zomer elke opvang waarover slechts de minste twijfel ontstaat meteen dicht. Afhankelijk van de ernst van de situatie is zo’n sluiting dan tijdelijk of definitief.

Voor ouders kan dit vervelende gevolgen hebben, dat besef ik. Daarom heb ik vorig jaar extra maatregelen genomen die het mogelijk maken dat gemeenten en steden ouders sneller aan een tijdelijke oplossing in de buurt kunnen helpen wanneer hun kinderopvang dicht gaat. Daarnaast weet ik dat het als ouder vandaag niet altijd makkelijk is om een plaats te vinden in een kinderopvang. Door de krappe arbeidsmarkt zijn er vaak niet genoeg begeleiders om nog extra kindjes aan te nemen. De werkdruk is hoog. Tegelijkertijd wil ik het aantal kindjes per begeleider naar omlaag krijgen.

Er zijn dus absoluut meer begeleiders nodig in de kinderopvang. Om meer mensen aan te trekken naar de zorg- en welzijnssector, hebben we dan ook gekozen om meer geld te investeren in wie zorgt. Via een sociaal akkoord is de koopkracht van mensen die in de zorg staan verhoogd en geven we elk talent in onze maatschappij de kans om via zij-instroom laagdrempelig en betaald een opleiding op de vloer te volgen. Op die manier beschikken mensen over de juiste kwalificaties en kunnen ze tegelijkertijd al een handje helpen. Voor de coaching op de werkvloer voorzien we 7000 euro per traject.

Specifiek voor de kinderopvang heb ik het afgelopen jaar nog bijkomende maatregelen genomen om meer gelijkheid te creëren in de sector, met als gevolg dat heel wat kinderopvanginitiatieven kunnen rekenen op hogere subsidies en lonen. Bij sommigen betekent dit een subsidie die tot 10 keer hoger is dan voordien. Daarmee kunnen we echt een verschil maken op het vlak van loon, personeel en kwaliteit. Bovendien gaat er ook extra aandacht naar meer plaatsen voor gezinnen met lagere inkomens.

We hebben zo het afgelopen jaar samen mét de sector tal van maatregelen uitgewerkt en ook de komende maanden zullen we blijven werken aan oplossingen en concrete initiatieven om onze kinderopvang te versterken. Er is nu al een stevig actieplan. En daarnaast werk ik ook samen met de sector aan een plan voor een duurzame toekomst van onze kinderopvang, voor onze kinderbegeleiders, voor onze ouders, maar vooral voor onze allerkleinsten.

Op mijn engagement kan je op rekenen,

Hilde