Kinderopvang: Vanaf vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang aanvraag doen voor hogere subsidie

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Sinds vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang in de sector van de kinderopvang in Vlaanderen een aanvraag indienen om over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal wordt er 33 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 115 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken.

Met deze maatregel wil minister Crevits een gelijk speelveld creëren dat meer financiële mogelijkheden biedt voor heel wat kinderopvanginitiatieven. Tegelijk moet de maatregel het aandeel van plaatsen met subsidie inkomenstarief verhogen. Op die manier wordt er ook in extra toegankelijke plaatsen aan inkomenstarief geïnvesteerd voor gezinnen met lage inkomens.

Met de hogere subsidie investeert minister Crevits in betere verloning en arbeidsvoorwaarden in de sector van de kinderopvang. Organisatoren kunnen ook de extra middelen ook inzetten in meer opleidings- of ondersteuningsmogelijkheden, het versterken van het pedagogisch beleid of het verbeteren van de kind-ratio.

“Investeren in het creëren van een gelijk speelveld is een noodzakelijke eerste stap om de werkdruk in de kinderopvang te verminderen en de sector te versterken. Bij deze maatregel gaat het om een stijging naar ongeveer 15.000 euro per plaats. Met deze hogere subsidie verwacht ik dat er effectief verschillen gemaakt kunnen worden. Voorlopig zijn er in 3000 plaatsen voorzien, als blijkt dat er meer aanvragen zijn, zal ik verder bekijken hoe we het aantal plaatsen kunnen optrekken. Het is nu vooral van belang dat alle organisatoren die willen omschakelen een aanvraag indienen. Ik moedig hen sterk aan deel te nemen aan de oproep.” Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

Eerder kregen alle 20.000 plaatsen in trap 2B al in één keer al de hoogste subsidie toegekend. Tot 31 januari liep er ook een oproep om voor bestaande plaatsen zonder subsidie (trap 0) de basissubsidie (trap 1) aan te vragen. Voor 2995 plaatsen werd een subsidie toegekend.

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.