Kinderopvang: Vanaf vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang aanvraag doen voor hogere subsidie

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Sinds vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang in de sector van de kinderopvang in Vlaanderen een aanvraag indienen om over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal wordt er 33 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 115 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken.

Met deze maatregel wil minister Crevits een gelijk speelveld creëren dat meer financiële mogelijkheden biedt voor heel wat kinderopvanginitiatieven. Tegelijk moet de maatregel het aandeel van plaatsen met subsidie inkomenstarief verhogen. Op die manier wordt er ook in extra toegankelijke plaatsen aan inkomenstarief geïnvesteerd voor gezinnen met lage inkomens.

Met de hogere subsidie investeert minister Crevits in betere verloning en arbeidsvoorwaarden in de sector van de kinderopvang. Organisatoren kunnen ook de extra middelen ook inzetten in meer opleidings- of ondersteuningsmogelijkheden, het versterken van het pedagogisch beleid of het verbeteren van de kind-ratio.

“Investeren in het creëren van een gelijk speelveld is een noodzakelijke eerste stap om de werkdruk in de kinderopvang te verminderen en de sector te versterken. Bij deze maatregel gaat het om een stijging naar ongeveer 15.000 euro per plaats. Met deze hogere subsidie verwacht ik dat er effectief verschillen gemaakt kunnen worden. Voorlopig zijn er in 3000 plaatsen voorzien, als blijkt dat er meer aanvragen zijn, zal ik verder bekijken hoe we het aantal plaatsen kunnen optrekken. Het is nu vooral van belang dat alle organisatoren die willen omschakelen een aanvraag indienen. Ik moedig hen sterk aan deel te nemen aan de oproep.” Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

Eerder kregen alle 20.000 plaatsen in trap 2B al in één keer al de hoogste subsidie toegekend. Tot 31 januari liep er ook een oproep om voor bestaande plaatsen zonder subsidie (trap 0) de basissubsidie (trap 1) aan te vragen. Voor 2995 plaatsen werd een subsidie toegekend.

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.