Kinderopvang: Vanaf vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang aanvraag doen voor hogere subsidie

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Sinds vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang in de sector van de kinderopvang in Vlaanderen een aanvraag indienen om over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal wordt er 33 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 115 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken.

Met deze maatregel wil minister Crevits een gelijk speelveld creëren dat meer financiële mogelijkheden biedt voor heel wat kinderopvanginitiatieven. Tegelijk moet de maatregel het aandeel van plaatsen met subsidie inkomenstarief verhogen. Op die manier wordt er ook in extra toegankelijke plaatsen aan inkomenstarief geïnvesteerd voor gezinnen met lage inkomens.

Met de hogere subsidie investeert minister Crevits in betere verloning en arbeidsvoorwaarden in de sector van de kinderopvang. Organisatoren kunnen ook de extra middelen ook inzetten in meer opleidings- of ondersteuningsmogelijkheden, het versterken van het pedagogisch beleid of het verbeteren van de kind-ratio.

“Investeren in het creëren van een gelijk speelveld is een noodzakelijke eerste stap om de werkdruk in de kinderopvang te verminderen en de sector te versterken. Bij deze maatregel gaat het om een stijging naar ongeveer 15.000 euro per plaats. Met deze hogere subsidie verwacht ik dat er effectief verschillen gemaakt kunnen worden. Voorlopig zijn er in 3000 plaatsen voorzien, als blijkt dat er meer aanvragen zijn, zal ik verder bekijken hoe we het aantal plaatsen kunnen optrekken. Het is nu vooral van belang dat alle organisatoren die willen omschakelen een aanvraag indienen. Ik moedig hen sterk aan deel te nemen aan de oproep.” Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

Eerder kregen alle 20.000 plaatsen in trap 2B al in één keer al de hoogste subsidie toegekend. Tot 31 januari liep er ook een oproep om voor bestaande plaatsen zonder subsidie (trap 0) de basissubsidie (trap 1) aan te vragen. Voor 2995 plaatsen werd een subsidie toegekend.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.