Minister Crevits en vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen roepen op tot een verdraagzame en tolerante samenleving

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Samenleven Hilde Crevits ontmoette deze namiddag de VILD, de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog. Dat zijn de vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen in ons land. Samen komen ze naar buiten met een gezamenlijke verklaring voor een oproep tot een verdraagzame en tolerante samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn.

De verschillende mondiale conflicten en tegenstellingen hebben gevolgen op het samenleven in Vlaanderen. We zien meer bepaald steeds meer een sterke polarisatie en verharding ontstaan tussen mensen en gemeenschappen waardoor onze sociale samenhang onder druk komt te staan. De vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen hebben daarom samen met minister Crevits besproken hoe ze dit kunnen aanpakken.

“Iedereen moet vrij kunnen leven in Vlaanderen. Kritiek op conflicten in het Midden-Oosten of andere gebieden mag absoluut niet overlopen in haat of geweld. Elke vorm van fysiek of verbaal geweld hoort absoluut niet thuis in Vlaanderen. Elke vorm van geweld, haatspraak en discriminatie zoals antisemitisme, racisme, xenofobie … zijn volstrekt onaanvaardbaar en moeten bestreden worden. We moeten ons daar als samenleving sterk tegen verzetten.” – Hilde Crevits

Vanuit Vlaanderen worden er stappen genomen om preventief in te zetten tegen discriminatie. Minister Crevits wil daarvoor een geïntegreerd beleid voeren. Tijdens het overleg werd er ook gesproken over de modernisering van het Eredienstendecreet en andere beslissingen in het regeerakkoord met betrekking tot de geloofsgemeenschappen.

De bijeenkomst vond plaats in het Errera-huis van de Vlaamse Regering, symbolisch in de strijd tegen het antisemitisme. Het is vernoemd naar de Brussels-Joodse familie Errera die in België in de 19de eeuw het voortouw nam in de strijd tegen het antisemitisme en een belangrijke rol heeft gespeeld binnen het Israëlitisch Consistorie.

 

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.