Minister Crevits kent 311.000 euro toe voor de fietssnelweg Vrijbosroute tussen Langemark-Poelkapelle en Kortemark

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits kent een subsidie toe van 311.000 aan de provincie West-Vlaanderen voor ingrepen en de verharding van de Vrijbosroute tussen Langemark-Poelkapelle en Kortemark. De middelen komen uit het Kopenhagenplan van de Vlaamse Regering. Dat heeft als doel lokale besturen en provincies te ondersteunen bij investeringen in fietsinfrastructuur en fietssnelwegen.

“Via het Kopenhagenplan slaan de Vlaamse Regering en de provinciebesturen de handen in elkaar om het fietsen aantrekkelijker te maken via kwaliteitsvolle fietspaden. De 5 provinciebesturen hebben 230 projecten ingediend. Voor West-Vlaanderen is de fietssnelweg Vrijbosroute een belangrijk project. Het gaat om een verbinding van 20 km tussen Ieper en Langemark. We kennen nu een subsidie toe voor onder meer de verharding van de fietssnelweg tussen Langemark en Kortemark. We willen met dergelijke investeringen dat nog meer mensen voor hun verplaatsingen naar de fiets grijpen.” Hilde Crevits

Fietssnelwegen worden almaar populairder. Fietsers kunnen er veilig van punt A naar punt B fietsen. De Vrijbosroute is een groene as en ligt op een voormalige spoorwegbedding. De werkzaamheden omvatten verschillende ingrepen. In hoofdzaak zullen de kruisingen met dwarsende wegen worden aangepakt en komen er onder meer herkenbare rood-witte mijlpalen. In totaal gaat het om 17 kruispunten tussen Kortemark en Langemark-Poelkapelle. 11 km fietspad krijgt ook een nieuwe toplaag.

Voor projecten als deze kunnen de provincies subsidies vragen vanuit het Kopenhagenplan dat werd gelanceerd in het kader van het Vlaamse relanceplan. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 777.497 euro. De provincie ontvangt nu een bedrag van 311.000 euro. Dat is 80% van het subsidiebedrag. Het resterende deel wordt uitgekeerd na de afronding van het project.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.