Minister Crevits lanceert een nieuwe oproep voor stadsvernieuwingsprojecten met vernieuwde focus op dorpen en omliggende gemeenten

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Stadsvernieuwing heeft de laatste twee decennia op een innovatieve wijze bijgedragen aan de opwaardering van industriële sites en de verhoogde leefbaarheid van steden. Vanaf vandaag kunnen steden opnieuw projecten indienen die de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van hun stad verhogen. Eerdere voorbeelden zijn onder andere het Winter Circus in Gent en de Stadsrepubliek in Brugge.

Deze legislatuur is voor stadsvernieuwing 9 miljoen euro voorzien, waarvan 7,8 miljoen euro voor deze oproep voor project –en conceptsubsidies. Een multidisciplinaire jury beoordeelt de projecten en brengt op basis daarvan een advies uit.

De 13 centrumsteden en 21 provinciale steden in Vlaanderen komen in aanmerking. Het gaat om Aalst, Aarschot, Antwerpen, Brugge, Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Geel, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Leuven, Lier, Lokeren, Mechelen, Mol, Oostende, Oudenaarde; Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Turnhout, Vilvoorde en Waregem.

“Het grote verschil met vorige oproepen is dat we nu vragen om aandacht te hebben voor de omliggende gemeenten en dorpskernen bij het aanvragen van een subsidie. We zien een uitdijend effect van wat we stedelijke problematieken noemen. De realiteit is dat de uitdagingen niet stoppen aan de grenzen van een stad. Denk aan sociale cohesie, huisvesting, leefbaarheid of nood aan publieke ruimte en meer ontmoetingsplaatsen. Deze legislatuur zal ik erop toezien dat het beleid aandacht heeft voor stad én platteland. Een stad die een aanvraag indient kan bijvoorbeeld naar een gedeelde mobiliteitsoplossing zoeken met omliggende gemeenten of dorpen. ” – Vlaams minister van Steden- en Plattelandsbeleid Hilde Crevits

Link naar oproep: https://www.vlaanderen.be/stedenbeleid/oproep-stadsvernieuwing-2025

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.