Minister Crevits lanceert tweede wetenschappelijke COVID oproep: worden mensen in armoede harder getroffen door COVID?

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaanderen heeft toponderzoekers die ook nu in de strijd tegen het coronavirus hoge toppen scheren. In een eerste oproep van Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits voor onderzoek rond COVID-19 werden 9 projecten geselecteerd zoals onderzoek naar antistoffen, een mobiele app en verschillende behandelingen. Die onderzoeken lopen nu volop. In een nieuwe oproep wil minister Crevits meer de focus leggen op de sociale gevolgen van de coronacrisis. Worden mensen in armoede meer getroffen? Welke bevolkingsgroepen ondervinden de grootste gevolgen? Wat zijn de economische gevolgen van een lockdown? Niet alleen medisch onderzoek dus, maar ook op het vlak van welzijn, psychologie en economie.

Vlaanderen heeft in de coronacrisis een reputatie hoog te houden op het vlak van onderzoek en innovatie en wil dan ook snel schakelen. Een maand geleden zijn er 9 wetenschappelijke projecten gestart met de focus op de klinische en de epidemiologische aspecten van de pandemie. Maar het is nu al duidelijk dat corona op langere termijn ook effecten zal hebben op het persoonlijk welbevinden, het sociale en economische weefsel, het onderwijs enz.

Daarom lanceert Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits vandaag een tweede wetenschappelijke oproep. Deze keer met een bredere benadering. De focus ligt meer op projecten met een maatschappelijke inslag. Zo kunnen ook sociale, economische, psychologische aspecten van de crisis aan bod komen. Denk aan onderzoek over welzijn en armoede, over het motiveren van mensen om de regels rond social distancing te respecteren of het dragen van mondmaskers. Ook onderzoek over de economische impact van bepaald menselijk gedrag tijdens dergelijke crisissen komt in aanmerking. Al deze wetenschapsgebieden kunnen maatschappelijk erg relevante resultaten opleveren voor de beheersing van deze crisis.

Net zoals voor de eerste oproep, zal minister Crevits ook voor deze oproep 2,5 miljoen euro vrijmaken. Opnieuw zal het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek minstens 10 projecten selecteren. Die zullen na de zomer kunnen starten.

“Tijdens een crisis als deze hebben we geen tijd te verliezen. Het is van groot belang dat er snel en efficiënt antwoorden worden gevonden op bepaalde wetenschappelijke vragen. Het FWO heeft dan ook in een ongezien tempo beide oproepen uitgewerkt en daar mogen we fier op zijn”, besluit FWO-voorzitter Willy Verstraete.

“Wetenschap, onderzoek en innovatie zijn Vlaamse paradepaardjes en zijn in deze tijden essentieel om het coronavirus te bestrijden. We kijken allemaal in de eerste plaats uit naar medische oplossingen. Maar we mogen ook de sociale en de economische gevolgen voor de mensen niet uit het oog verliezen. Wat zijn de gevolgen van een lockdown op onze economie, welke mensen ondervinden meer of net minder gevolgen van deze crisis, wat is de impact op armoede en (on)gelijkheid, hoe kan het gedrag tijdens de crisis ook de komende maanden een invloed hebben? Onze wetenschappers krijgen de kans om daar nu onderzoek over te verrichten”, zegt Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.