minister Crevits publiceert richtlijn voor vervoer met dienstencheques en past terugbetalingsregeling voor dienstencheques aan

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits voert een aantal administratieve vereenvoudigingen door aan het dienstencheque-systeem. Zo komt er onder andere een versoepelde regeling voor de terugbetaling van dienstencheques van overleden gebruikers. De terugbetalingsregeling wordt ook aangepast aan het fiscaal voordeel dat verlaagd werd van 30% naar 20%. Daarnaast wordt ook een officiële richtlijn uitgeschreven voor het gebruik van dienstencheques voor het mindermobielenvervoer. Voor het vervoeren van minder mobiele personen, kan met dienstencheques betaald worden maar tot op vandaag was er voor de ondernemingen echter geen eenduidige richtlijn beschikbaar over de juiste werkwijze. Daar wordt nu gehoor aan gegeven met de officiële richtlijn.

Aanpassing terugbetalingsregeling

Tot hiertoe was de terugbetaling van de dienstencheques aan de erfgenamen van een overleden persoon slechts mogelijk zolang de cheques niet vervallen waren. Dat had tot gevolg dat de waarde van de dienstencheques verloren ging, omdat het wel even duurt voor de erfenis geregeld is. De wijziging legt vast dat erfgenamen van een overleden gebruiker de terugbetaling van de dienstencheques die geldig waren op het moment van het overlijden kunnen aanvragen, ook als de geldigheidsduur van de cheques verstreken is op het moment van de aanvraag.

De wijziging aan de terugbetalingsregeling wordt ook aangepast aan het fiscaal voordeel. Op de aankoop van de dienstencheques wordt een fiscaal voordeel toegepast. Dit bedrag bedroeg 30% tot 2019. Sinds 1 januari 2020 geldt echter een fiscaal voordeel van 20% op de aangekochte dienstencheques. Het fiscaal voordeel wordt altijd toegepast op basis van het aantal aangekochte dienstencheques in een jaar. Maar een gebruiker kan ook dienstencheques laten terugbetalen. Als de gebruiker dit doet in het jaar dat volgt op het jaar van de aankoop, heeft hij of zij op deze cheque al genoten van het belastingvoordeel. Dit voordeel dient dan ook afgehouden te worden bij de terugbetaling. Omdat dit voordeel is gedaald met 10%, stijgt de terugbetaalwaarde nu van 70% naar 80%. 

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits: “De Vlaamse regering heeft beslist een aantal aanpassingen door te voeren in de terugbetalingsregeling van dienstencheques. De wijzigingen aan de terugbetalingsregeling moeten vooral een verschil maken voor de familie of erfgenamen van overleden gebruikers van dienstencheques. De nabestaanden zullen nu ook de dienstencheques kunnen laten terugbetalen ook als ze al zijn vervallen. Daarnaast passen we de terugbetalingsregeling ook aan aan het fiscaal voordeel dat verlaagd werd van 30% naar 20%.” 

Vervoer met dienstencheques

Wie dienstencheques zegt, denkt daarbij snel aan de sector van de huishoudhulpen of aan de strijkcentrales. Minder gekend is het vervoer van minder mobiele personen waarvoor men ook met dienstencheques kan betalen. Het mindermobielenvervoer is het kleinere broertje in de dienstenchequefamilie maar is toch goed voor zo’n 180.000 gepresteerde uren per jaar. Dankzij de dienstencheques kunnen lokale besturen en andere sociale organisaties betaalbaar vervoer aanbieden aan minder mobiele personen. Zo zijn bijvoorbeeld gasten en bewoners van dagverzorgingscentra en woonzorgcentra een belangrijke doelgroep.  

In tegenstelling tot de andere dienstenchequeactiviteiten waarbij 1 uur prestatie van een dienstenchequewerknemer gelijk is aan 1 cheque van 1 gebruiker, is dat voor het mindermobielenvervoer minder duidelijk. Er worden verschillende personen tegelijk gevoerd, het traject duur niet exact 1 uur, er zijn zowel chauffeurs als begeleiders aan het werk, … Om de regels te verduidelijken en praktisch toepasbaar te maken voor de vervoersector, heeft Vlaams minister Hilde Crevits de opdracht gegeven een officiële richtlijn uit te schrijven zodat de reglementering overal op een correcte manier kan worden toegepast. Bij het organiseren en plannen van het vervoer komt er namelijk heel wat kijken. Niet alleen moeten de ondernemingen rekening houden met de noden en wensen van hun passagiers, de reglementering rond de dienstencheques moet ook correct worden toegepast.  

De richtlijn verduidelijkt onder andere hoe de registratie van de prestatie moet gebeuren, wat onder vervoersactiviteiten en mensen met beperkte mobiliteit moet worden verstaan en aan welke voorwaarden het voertuig moet voldoen. De richtlijn zal beschikbaar zijn op de website www.vlaanderen.be/vlaamse-dienstencheques en zal ook via een nieuwsbrief van Sodexo verspreid worden onder de erkende ondernemingen.  

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits: “ Het mindermobielenvervoer via het systeem van de dienstencheques is niet alleen belangrijk voor werkgelegenheid, het is voor veel mensen die minder mobiel zijn vaak de oplossing om zich toch te kunnen verplaatsen op een betaalbare en veilige manier. Maar de moeilijke toepassing van de regelgeving was voor de bedrijven vaak een groot probleem waardoor ze boetes of terugvorderingen riskeerden. Om deze specifieke sector zo goed mogelijk te ondersteunen, is een nieuwe richtlijn opgesteld zodat de regels duidelijk zijn en de bedrijven zich kunnen focussen op het veilig vervoer van hun klanten.”  

Nieuws

Fijnmazige stemresultaten van de lokale verkiezingen bekend

Vanaf vandaag zijn de fijnmazige resultaten van de lokale verkiezingen in Vlaanderen van 13 oktober ter beschikking op de website Vlaanderenkiest.be. De gedetailleerde resultaten gaan voor het eerst verder dan het gemeentelijk niveau. Ze bieden o.a. inzicht in de stemresultaten op het niveau van deelgemeenten of wijken binnen een gemeente.

Vlaams minister Hilde Crevits reikt 1000e certificaat sociaal tolken en vertalen uit

Vlaams minister van Inburgering en Integratie Hilde Crevits heeft vandaag het 1000e certificaat sociaal tolken en vertalen uitgereikt. Om aan de stijgende vraag naar gecertificeerde tolken te voldoen, zet het Agentschap Integratie en Inburgering in op de opleiding van nieuwe tolken. Dit jaar worden 99 certificaten uitgereikt aan 95 nieuwe sociaal tolken. Daarmee komt het aantal uitgereikte certificaten op 1.035. Een belangrijke en broodnodige stijging want sociaal tolken en vertalers spelen een cruciale rol in het overbruggen van taaldrempels en het bevorderen van toegankelijke dienstverlening voor anderstalige hulpzoekenden.

Bekendmaking eerste analyse verkiezingsresultaten: meer vrouwen verkozen in gemeente- en provincieraden

Er zijn meer vrouwen verkozen in de gemeente- en provincieraden op 13 oktober 2023. Dat blijkt uit de analyse van de verkiezingsresultaten van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De analyse geeft per provincie concrete cijfers over de opkomst, het aantal geldige en blanco stembiljetten en algemene info over het geslacht en de leeftijd van de verkozenen.