Minister Crevits trekt vanaf 1 april bijna 7.000 euro voor begeleiding van zij-instromers

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tijdens de Dag Van de Zorg bieden 200 instellingen en organisaties een unieke kijk achter de schermen. Minister Crevits erkent dat de zoektocht om vacatures in te vullen uitdagend is, maar is tevreden dat de interesse van zij-instromers toeneemt. Vanaf 1 april trekt ze 7.000 euro per traject uit om mensen via zij-instroom te begeleiden naar een job in de zorg.

“Bij de aftrap van de Week van de Zorg gaf Sarah mij de perfecte motivatie om als zij-instromer te starten in de zorg. Ze wilde meer betekenen voor haar patiënten. Dat is de reden waarom ik mensen wil oproepen om te kiezen voor de zorg. Met meer dan 7.000 vacatures in zorg en welzijn zullen we moeten blijven zoeken naar de juiste mensen met een hart voor elke persoon die zorg vraagt. Daarom trek ik bijna 7.000 euro uit voor begeleidingstrajecten van zij-instromers op de werkvloer. Ook de campagne Care-er brengt al een eerste positieve vibe met zich mee.” – Hilde Crevits

Nieuwe trajecten vanaf 1 april

Om extra personeel aan te trekken voor de sector werd vorig jaar een kaderakkoord gesloten met de sociale partners om 3.300 mensen via zij-instroom naar de sector te trekken. Het gaat over mensen die nog niet over de juiste kwalificaties beschikken, die onmiddellijk aan de slag kunnen op de werkvloer en dus al een contract en een loon ontvangen, op voorwaarde ze een kwalificerend opleidingstraject volgen. Ze kunnen het huidige personeel dus meteen helpen, én tegelijk worden ze opgeleid, begeleid en ondersteund. Het doel is  het behalen van een kwalificatie, zodat ze structureel aan de slag kunnen in een knelpuntfunctie in de zorg- en welzijnssectoren.

Voor elk van de 3.300 mensen voorziet minister Crevits bijna 7.000 euro per traject zodat de werkgever de gepaste coaching en begeleiding kan voorzien op de werkvloer. Vanaf 1 april gaan deze trajecten van start. De sociale partners leggen nu de laatste hand aan de loon- en arbeidsvoorwaarden. 

Kandidaten kunnen rechtstreeks terecht bij de werkgevers. Er zal ook op care-er.be en de website van VDAB een overzicht komen van de vacatures. De focus ligt op kortdurende opleidingen voor knelpuntberoepen in de zorg- en welzijnssector: verzorgende, zorgkundige, persoonsbegeleider, kinderbegeleider, logistiek medewerker zorg.

#kiesvoor

Sinds enkele jaren kunnen zij-instromers ook via de #kiesvoor-trajecten een betaalde opleiding starten terwijl ze in dienst zijn bij een werkgever uit de zorgsector. Ze kruipen eerst voltijds achter de schoolbanken en voeren de stages uit bij hun (toekomstige) werkgever, daarna kunnen ze daar aan de slag gaan. Naast de trajecten tot zorgkundige zijn er sinds vorig najaar ook nieuwe trajecten voor begeleider in de kinderopvang (#kiesvoorkinderbegeleider) en voor de jeugdhulp en sector voor personen met een handicap (#kiesvoorpersoonsbegeleider). In het najaar van 2022 schreven 104 geïnteresseerden zich in voor de nieuwe trajecten. Het aantal inschrijvingen voor de volgende ronde staat momenteel op 148 en lopen nog tot eind maart 2023. De toenemende interesse in de trajecten voor kinderopvang, jeugdhulp en personen met een handicap is positief. Ook voor de trajecten als zorgkundige én verpleegkunde blijft de instroom groot. Minister Crevits hoopt dat dit anderen zal overtuigen om aan de slag te gaan in de sector.  

De campagne Career loopt intussen om mensen warm te maken voor een job in zorg en welzijn. Bijna 500 mensen vulden al een formulier in om hen op weg te helpen naar een opleiding of job. Dit toont aan dat werk maken van positieve beeldvorming, van mensen laagdrempelig toe leiden naar (zorg)opleidingen werkt.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.