Minister Crevits trekt vanaf 1 april bijna 7.000 euro voor begeleiding van zij-instromers

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tijdens de Dag Van de Zorg bieden 200 instellingen en organisaties een unieke kijk achter de schermen. Minister Crevits erkent dat de zoektocht om vacatures in te vullen uitdagend is, maar is tevreden dat de interesse van zij-instromers toeneemt. Vanaf 1 april trekt ze 7.000 euro per traject uit om mensen via zij-instroom te begeleiden naar een job in de zorg.

“Bij de aftrap van de Week van de Zorg gaf Sarah mij de perfecte motivatie om als zij-instromer te starten in de zorg. Ze wilde meer betekenen voor haar patiënten. Dat is de reden waarom ik mensen wil oproepen om te kiezen voor de zorg. Met meer dan 7.000 vacatures in zorg en welzijn zullen we moeten blijven zoeken naar de juiste mensen met een hart voor elke persoon die zorg vraagt. Daarom trek ik bijna 7.000 euro uit voor begeleidingstrajecten van zij-instromers op de werkvloer. Ook de campagne Care-er brengt al een eerste positieve vibe met zich mee.” – Hilde Crevits

Nieuwe trajecten vanaf 1 april

Om extra personeel aan te trekken voor de sector werd vorig jaar een kaderakkoord gesloten met de sociale partners om 3.300 mensen via zij-instroom naar de sector te trekken. Het gaat over mensen die nog niet over de juiste kwalificaties beschikken, die onmiddellijk aan de slag kunnen op de werkvloer en dus al een contract en een loon ontvangen, op voorwaarde ze een kwalificerend opleidingstraject volgen. Ze kunnen het huidige personeel dus meteen helpen, én tegelijk worden ze opgeleid, begeleid en ondersteund. Het doel is  het behalen van een kwalificatie, zodat ze structureel aan de slag kunnen in een knelpuntfunctie in de zorg- en welzijnssectoren.

Voor elk van de 3.300 mensen voorziet minister Crevits bijna 7.000 euro per traject zodat de werkgever de gepaste coaching en begeleiding kan voorzien op de werkvloer. Vanaf 1 april gaan deze trajecten van start. De sociale partners leggen nu de laatste hand aan de loon- en arbeidsvoorwaarden. 

Kandidaten kunnen rechtstreeks terecht bij de werkgevers. Er zal ook op care-er.be en de website van VDAB een overzicht komen van de vacatures. De focus ligt op kortdurende opleidingen voor knelpuntberoepen in de zorg- en welzijnssector: verzorgende, zorgkundige, persoonsbegeleider, kinderbegeleider, logistiek medewerker zorg.

#kiesvoor

Sinds enkele jaren kunnen zij-instromers ook via de #kiesvoor-trajecten een betaalde opleiding starten terwijl ze in dienst zijn bij een werkgever uit de zorgsector. Ze kruipen eerst voltijds achter de schoolbanken en voeren de stages uit bij hun (toekomstige) werkgever, daarna kunnen ze daar aan de slag gaan. Naast de trajecten tot zorgkundige zijn er sinds vorig najaar ook nieuwe trajecten voor begeleider in de kinderopvang (#kiesvoorkinderbegeleider) en voor de jeugdhulp en sector voor personen met een handicap (#kiesvoorpersoonsbegeleider). In het najaar van 2022 schreven 104 geïnteresseerden zich in voor de nieuwe trajecten. Het aantal inschrijvingen voor de volgende ronde staat momenteel op 148 en lopen nog tot eind maart 2023. De toenemende interesse in de trajecten voor kinderopvang, jeugdhulp en personen met een handicap is positief. Ook voor de trajecten als zorgkundige én verpleegkunde blijft de instroom groot. Minister Crevits hoopt dat dit anderen zal overtuigen om aan de slag te gaan in de sector.  

De campagne Career loopt intussen om mensen warm te maken voor een job in zorg en welzijn. Bijna 500 mensen vulden al een formulier in om hen op weg te helpen naar een opleiding of job. Dit toont aan dat werk maken van positieve beeldvorming, van mensen laagdrempelig toe leiden naar (zorg)opleidingen werkt.

Nieuws

Europese visserijraad legt quota visvangst voor 2025 vast: meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting in de Noordzee, minder kabeljauw en tongschar

Op de Europese visserijraad in Brussel op 9 en 10 december bereikten de ministers een akkoord over de quota die de Europese vissers in de loop van 2025 kunnen gebruiken. De Vlaamse vissers mogen volgend jaar in de Noordzee meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting opvissen. De quota voor roggen blijven stabiel. Daarentegen is er minder kabeljauw en tongschar. In de westelijke wateren, een zone die bijzonder belangrijk is voor de vissers, zien we een daling van tong en pladijs. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits dringt erop aan om in de toekomst de grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken.

Vlaamse overheid als voorbeeld-werkgever: Vlaams minister Hilde Crevits wil meer vrouwen in het topmanagement

Een efficiënte, performante en integere overheid en een overheid als aantrekkelijke werkgever met aandacht voor inclusie en diversiteit. Dat is de essentie van de beleidsnota 2024-2029 ‘bestuurszaken en audit Vlaamse overheid’ van Vlaams minister voor bestuurszaken Hilde Crevits. Zo moet de Vlaamse overheid de referentie-werkgever worden op vlak van gendergelijkheid. Er komt ook een nieuw dienstverleningscharter waarmee een persoonlijke dienstverlening met persoonlijk contact van de overheid wordt gegarandeerd,  een focus op kerntaken, toezicht op slankere raden van bestuur en strenge richtlijnen rond consultancy.

Vlaamse Regering verlengt steunmaatregelen opvang Oekraïners tot maart 2026

De Vlaamse Regering heeft beslist om de financiële ondersteuning van de publieke opvang en de begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne tot maart 2026 te verlengen en tegelijk een afbouwscenario uit te rollen in functie van het aflopen van het Europees ingestelde statuut voor tijdelijk ontheemden in maart 2026. Op die manier kunnen de lokale besturen de nodige stappen nemen. De regering maakt zo’n 38 miljoen euro vrij om de lokale besturen daarin te ondersteunen.