Minister van Sociale Economie Hilde Crevits investeert 4,5 miljoen euro in koopkrachtversterking voor werknemers in maatwerksector

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In het kader van het Vlaams Intersectoraal Akkoord, het VIA6-akkoord, komt er een eenmalige koopkrachtversterking voor alle werknemers binnen de maatwerkbedrijven. Dat heeft Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits aangekondigd. Het gaat om een investering van 4,5 miljoen euro.

Op 30 maart 2021 werd het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA6-Akkoord) voor de periode 2021-2025 gesloten. Daarin werd ook een koopkrachtversterking voorzien voor de erkende maatwerkbedrijven in Vlaanderen (= Paritair Comité 321.01). In navolging van dat akkoord keurde de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits vandaag unaniem een eenmalige koopkrachtversterking goed, die ten goede komt aan circa 30.000 werknemers in de Vlaamse maatwerkbedrijven. De maatwerksector biedt kansen aan mensen die moeilijk toegang vinden tot de reguliere arbeidsmarkt. Met een investering van 4,5 miljoen euro bevestigt de Vlaamse Regering haar blijvende inzet voor inclusieve werkgelegenheid, de koopkracht én het welzijn van werknemers in deze sector.

“De maatwerksector is essentieel voor een inclusieve arbeidsmarkt. Deze koopkrachtversterking is dan ook meer dan een financiële steunmaatregel en een duwtje in de rug”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. “Het is ook een krachtig signaal van waardering en erkenning voor alle werknemers in deze economische sector die dagelijks zoveel werk en waarde creëren.”

De sociale partners binnen de sector zullen de verdere praktische invulling van de maatregel vastleggen in een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die bindend wordt voor alle maatwerkbedrijven. In de meeste gevallen zal het gaan om de toekenning van een extra ecocheque voor een bedrag van maximum 250 euro op jaarbasis en dit twee jaar lang (2025 en 2026).

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.