Administratief centrum

24-08-2007

Terwijl velen onder ons nog van wat vakantie genieten – al dan niet in het zonnige buitenland of het regenachtige Vlaanderen – is Hilde Crevits zich hard aan het inwerken als nieuwe Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.

Sinds ze op 28 juni – haar veertigste verjaardag – de eed als minister heeft afgelegd, is er een kleine twee maand verstreken en heeft ze het bestaande kabinet van haar voorganger Kris Peeters een eigen toets gegeven. Gevolg: een ex-Torhoutenaar – haar kabinetschef Kurt Deketelaere – en drie effectieve Torhoutenaren houden er een job aan over: chauffeur Marc Casteleyn en nu ook twee kabinetsmedewerkers, de gemeenteraadsleden Elsie Desmet en Kristof Audenaert. Of hoe het ministerschap al meteen in de eigen streek tot (weliswaar beperkte) extra werkgelegenheid leidt…

Intussen is Eddy De Ketelaere zich in opvolging van Hilde Crevits aan het voorbereiden op het schepenambt waar hij al zolang naar hunkerde. Vooral de bevoegdheid Openbare Werken wordt een zware dobber, zeker nu er grootse wegenwerken aan de ring aan de gang zijn. Maar er wachten Eddy nog meer uitdagingen.

Torhout heeft namelijk dringend nood aan een oplossing voor de armtierige omstandigheden waarin de stadsadministratie gehuisvest is en dat betekent wellicht de bouw van een nieuw administratief centrum. De rand van het stadspark nabij de stedelijke brandweerkazerne maakt als locatie de grootste kans. Daar kan het complex in het groen ingeplant worden, is er voldoende parkeergelegenheid en bevindt zich in de onmiddellijke omgeving andere accommodatie: onder andere het sportstadion, het zwembad, het cultureel centrum de Brouckere en het OCMW-complex met de serviceflats en het Sint-Augustinustehuis.

Uiteraard zal de hele gemeenteraad zich over de eventuele bouw van een nieuw administratief centrum moeten buigen, maar in dergelijke dossiers speelt het schepencollege en niet in het minst de schepen van Openbare Werken een vooraanstaande rol. De politieke portefeuille die Eddy De Ketelaere van Hilde Crevits heeft geërfd, valt met andere woorden niet te onderschatten.

 

Johan Sabbe

"