Crevits ziet Albertkanaal als alternatief voor E313

27-11-2007

Vlaams minister Hilde Crevits schakelt de promotie voor en stimulering van de binnenvaart in een hogere versnelling. Zo wil ze het Albertkanaal nog meer ingeschakelen als alternatief voor de E313.

De minister maakte maandag haar plannen bekend naar aanleiding van de tweede rondetafel over de binnenvaart, die in 2006 langs de Vlaamse waterwegen meer dan 8 miljoen ton goederen heeft geladen en ruim 30 miljoen ton goederen gelost. In totaal werden zo 2 miljoen vrachtwagenritten vermeden.

Bijzondere aandacht gaat naar het Albertkanaal. Prognoses geven aan dat het aantal containers in de Antwerpse haven, en in het bijzonder in het Deurganckdok, de volgende jaren spectaculair zal stijgen. Minimum 40% van deze overslag zou hier moeten gebruikmaken van de binnenvaart. Het Albertkanaal speelt hier een belangrijke rol, als alternatief voor de sterk verzadigde E313. Het Albertkanaal moet voor de aan- en afvoer van bijkomende containerstromen een van de belangrijkste troeven zijn, luidt het. Investeringen in het Albertkanaal (verbreding en ligplaatsen) zitten dan ook in de pijplijn.