De Vlaamse Milieumaatschappij, De Scheepvaart en het Agentschap voor Natuur en Bos volgen de situatie op de voet na lozing van Waals bedrijf in de Maas

06-08-2007

Naar aanleiding van de lozing in Wallonië vorige week in de Maas, vond een overleg plaats tussen de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), De Scheepvaart en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)en minister Hilde Crevits.  

Tijdens het weekend hebben de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos twee dagen gepatrouilleerd langs de oevers van de Maas. Zij hebben de mensen ontraden om te hengelen en om de vis te consumeren.  

Ondertussen zijn resultaten van de staalnames door de VMM bekend. Het gehalte aan chloorpyrifos dat werd teruggevonden bedraagt 179 nanogram per liter. Dit is hoger dan normaal maar beduidend minder dan de eerder door de Nederlandse autoriteiten geschatte concentratie van 2 microgram per liter (of 2000 nanogram per liter). Deze waarden betekenen absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid. Het betreffen wel hogere waarden dan normaal maar deze waarden geven geen aanleiding tot acute vissterfte. Er kunnen wel nog enkele dode vissen afdrijven vanuit Wallonië. Ook worden er nog vissen met ademnood vastgesteld.  

De situatie wordt op de voet gevolgd. De VMM neemt de volgende dagen nog verder stalen in de Maas, het Albertkanaal en de Kempische kanalen.

Ook de boswachters van het ANB zullen hun verhoogde patrouilles verderzetten.

Ondertussen wordt het verder ontraden om de komende weken vis uit deze wateren te consumeren tot de concentraties opnieuw normaal zijn.

 

Voor meer inlichtingen:  

Kabinet Hilde Crevits, Leen De Sadeleer, 0485-96 00 13

Agentschap voor Natuur en Bos, Bart Denayer, visserijbioloog, 0475-67 89 90

Vlaamse Milieumaatschappij, Mie Van den Kerchove, woordvoerster, 0476-20 50 24

De Scheepvaart, Willy Van Deurzen, afdelingshoofd, 0495-28 45 68