Eddy De Ketelaere: \Mijn grootste probleem? Ik kan niet 'neen' zeggen.\""

24-08-2007

Nu Hilde Crevits Vlaams minister geworden is, mag Eddy De Ketelaere op maandag 27 augustus de eed afleggen als nieuwe Torhoutse schepen van Openbare Werken en Personeel.

Hoewel hij zich al in de beleidsmaterie aan het inwerken is, legt Eddy De Ketelaere pas op maandag 27 augustus de eed als nieuwe Torhoutse schepen af. Hij vervangt Hilde Crevits, die zoals bekend Vlaams minister van Openbare Werken en Leefmilieu geworden is.

Eddy is niet de enige die van het ministerschap ‘meegeniet’. Twee andere CD&V-gemeenteraadsleden mogen op het kabinet van de nieuwe minister gaan werken en zien hun professionele carrière dus een nieuwe wending nemen: enerzijds Elsie Desmet en anderzijds Kristof Audenaert.

Tot zijn 39ste gevoetbald

Voor Eddy De Ketelaere, die op 21 juli – de nationale feestdag – precies 50 jaar geworden is, is het schepenambt een droom die in vervulling gaat. De zelfstandige verzekeringsmakelaar woont bij zijn kantoor in de Denderstraat 4 op de wijk Torhout-Oost. Hij is getrouwd met Bibiane Naeyaert (49), bediende bij het plaatselijke OCMW. Ze hebben twee kinderen, Heidi (28) en Yannick (20). Eddy behartigt straks als schepen de bevoegdheden openbare werken en woonbeleid, energievoorzieningen, wijkgezelligheid, stadskernverfraaiing, personeel en sociale tewerkstelling. Géén sport dus, want dat blijft bij Lieselotte Denolf in portefeuille. Nochtans ligt die materie Eddy na aan het hart. Hij doet al zijn hele leven aan sport. Hij rijdt graag met de mountainbike en de racefiets (bij WTC Flandria) en tot zijn 39ste heeft hij gevoetbald: twaalf jaar in de eerste ploeg van VK Torhout en voorts bij Handzame, Tielt, Snaaskerke en Aster Aartrijke. „Lieselotte heeft zich in de sport ingewerkt en ik begrijp dat ze die bevoegdheid wil behouden”, zegt hij. „Voor mij geen probleem.”

Bereidheid om bij te leren

Hilde Crevits, die wél gemeenteraadslid blijft, kan op het moment dat ze geen minister meer zou zijn, onmiddellijk haar schepenambt weer opnemen. Het nieuwe mandaat van Eddy De Ketelaere is dus ‘tijdelijk en van onbepaalde duur’, al loopt het in principe minstens tot aan de Vlaamse verkiezingen van 2009. „Ik duim dat mijn vingers kraken opdat Hilde ook daarna minister zou blijven”, lacht Eddy. „Ik vind het overigens een hele eer om haar schepenbevoegdheden te mogen overnemen. Dit voelt voor mij aan als een politiek monument opvolgen.”

Eddy heeft destijds boekhouden gestudeerd en zestien jaar als postbediende in Brussel gewerkt. Nu runt hij al dertien jaar zijn eigen verzekeringskantoor. „Toegegeven, voorlopig heb ik van openbare werken weinig kaas gegeten”, bekent hij. „Ik heb geen ervaring met de bouwsector. Ik ben me echter al aan het inwerken. Stadswerkleider Joël Willem en administratief hoofd van de technische dienst An Wostyn zijn mijn mentoren. Zopas heb ik samen met Jo/ël een aantal wegenwerken bezocht die aan de gang zijn. Mijn bereidheid om bij te leren, is groot. Een van mijn betrachtingen wordt het wegwerken van de waterellende die sommige bewoners bij fikse regenbuien ondervinden. Ik maak me daar zorgen over. Ook hou ik mijn hart vast voor projecten die we opstarten, waarvan achteraf zou blijken dat ze veel duurder uitvallen dan geraamd. Straks moeten we trouwens plannen smeden om een administratief centrum te realiseren. Voor mijn part mag dat een nieuwbouw aan de rand van het stadspark worden, maar uiteraard dienen we hierover nog van gedachten te wisselen.”

Iedereen helpen, is onmogelijk

Eddy heeft weinig slaap nodig en kan moeilijk stilzitten. Hij wil constant ergens mee bezig zijn. „Ik zal als schepen geregeld kritiek moeten slikken, maar kan daar gelukkig vrij goed tegen. Ik laat me niet vlug uit mijn lood slaan. Anderzijds vertrouw ik mijn medemensen erg snel – té snel, vindt mijn vrouw – en daar zullen sommigen misschien van proberen te profiteren. Daarvoor zal ik op mijn hoede moeten zijn. Mijn grootste probleem is dat ik niet neen kan zeggen. Dat zal ik nochtans moeten leren, want als schepen dien je knopen door te hakken waarbij je soms mensen ongewild moet ontgoochelen. Ik wil iederéén helpen, maar dat is uiteraard onmogelijk. Van zoiets zou ik wel eens wakker liggen.”

De officiële eedaflegging van Eddy De Ketelaere als schepen heeft plaats bij het begin van de gemeenteraadszitting van maandag 27 augustus om 19 uur in de raadzaal van het stadhuis.


 

 

JS

"