Gesprek met Vlaams minister Hilde Crevits

01-10-2007

In een toonvoorbeeld van een ‘klare taal’-toespraak – kort, helder en krachtig - tekent de nieuw Vlaams Minister Hilde Crevits haar energiebeleid uit. Met zweep of stok of azijn: wie (ver)bouwt, moet isoleren. Met een wortel die stimuleert: isoleer je dak, vervang je oude energievretende verwarmingsketel of plaats zonnepanelen, je krijgt er veel (subsidie of belastingen) voor terug. Met een kriebel, die burgers en gemeenten een duw in de energierug geven (zie kader).


Van ‘de rug’ gesproken, de sportieve Torhoutse Hi(l)nde is pas geopereerd van een hernia. Zo kan ze geen kilometers meer afmalen in de Groenhoofse bossen. Weg ontspanning én uitlaatklep? “Nee,” lacht ze, “ik probeer nu af en toe thuis, samen met mijn ventje en de kinderen, wat te genieten, gezellig bijeen. Maar ik ben erin gevlogen, ja. Als een klein meisje met botjes en regenvestje dat meteen in de grote plas sprong. En ’t is een gigantische plas, hé: openbare werken, leefmilieu, energie. Maar het is ongelooflijk boeiend. 1001 thema’s. Grote werken, reusachtige belangen. Energie besparen, maar hoe? Ik verveel me geen seconde.”


Enkele ACW-mandatarissen komen intussen aangesloft met zeer concrete vragen, een gevaarlijk kruispunt, die waterzuivering. Crevits noteert. “Europa beslist over de waterzuivering, maar houdt geen rekening met het geld. Weet je,” onthult ze ons een primeur, “dat mensen met een handicap hun vrijstelling op de waterheffing, voortaan automatisch zullen krijgen.”

Maar terug naar het harde ministersbestaan, de dagen van ’s morgens 5u15 tot ’s avonds laat.
“Voordeel is dat ik goed kan relativeren. En dat als ik doodmoe thuis kom, ik nog altijd kan lachen. Lachen is mijn natuur. Natuurlijk moet ik de flapuit in mij wat intomen. Vroeger zocht ik hoe ik de media kon halen. Nu volgt de media mij op de voet en moet ik opletten wat ik zeg. Alles kan ’s anderendaags uitvergroot in de krant staan. En toch: ik ben wie ik ben. Ik heb mijn gedacht en ongedwongen stijl, draag geen mantelpakje.”

“Of ik nu de groenste CD&V-minister ben, vraag je? Nee. Ik ijver voor een beter leefmilieu en meer groen, maar heb voortdurend de reflex van: hoe zal dat overkomen bij de mensen? 2,4 miljoen euro extra voor natuurgebieden is goed, maar dat is belastingsgeld, dus moeten de mensen ook van die natuur kunnen genieten.”Dominique CoopmanHilde Crevits slaat, lepelt, steunt en kriebelt...


De Vlaamse Regering wil naar aanleiding van de Kyotonorm 6% hernieuwbare energie tegen 2010 voorzien. Dit via zon, wind, biomassa, waterkracht en aardwarmte.Hiervoor voert de Vlaamse regering een ferm beleid uit aan de hand van volgende maatregelen:1. Maatregelen met de stok (azijnmaatregelen): regels en wetten ingevoerd door Europa en Vlaanderen

2. Maatregelen met de lepel: we moeten de mensen bewust maken dat we ook met minder energie een comfortabel leven kunnen leiden. Onze consumptie moet naar omlaag!

3. Via overleg/samenwerking: De Vlaamse Regering werkt actief samen met gemeenten om projecten te ondersteunen en een energieboekhouding op te stellen.

4. Via sensibilisatie: aan de hand van brochures, folders,... de mensen kriebelen over hoe ze kunnen besparen. Informatie over de verschil- lende premies verspreiden naar personen en groepen toe.

"