Graag in elk bos een speelzone

31-08-2007

Minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits vindt natuureducatie voor kinderen erg belangrijk

Met de Week van het Bos voor de deur kunnen de lezers van onze krant de komende weken aan gunstvoorwaarden vier kleurrijke boekjes voor de jeugd kopen met teksten en foto’s over de natuur. Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits, die in Torhout woont, juicht dat initiatief enthousiast toe. „Natuureducatie van jongs af aan is erg belangrijk”, vindt ze. „We moeten de kinderen de natuur leren kennen, net zoals we hen met mes en vork leren eten of hun tanden leren poetsen.” 

De natuurboekjes heten ‘Het beste voor echte natuurtalenten’ en behandelen elk een thema: ‘De bronnen van het bos’, ‘Het leven in gras en weide’, ‘Het leven in de stad’ en ‘Het leven in het water’. Leuk voor de jeugd en… wellicht ook voor de kersverse minister van Leefmilieu en Natuur.

Hilde Crevits: „De covers zien er alvast zeer aantrekkelijk uit. Je krijgt meteen zin om in de boekjes te bladeren. Dat attractieve is noodzakelijk om de kinderen over de natuur aan het lezen te krijgen. Ik herinner me dat ik jaren geleden voor mijn zoon Bram en dochter Soetkin, die intussen beiden in het secundair onderwijs zitten, twee kleurrijke boekjes van de Vlaamse Milieumaatschappij had meegebracht en dat ze er onmiddellijk door gefascineerd waren. De verhalen gingen over Floepje, een diertje dat kan vliegen als een vogel en zwemmen als een vis. Maar daarvoor heeft het schoon water en zuivere lucht nodig.” 

Hoe belangrijk is het om kinderen rechtstreeks met de natuur in contact te brengen?

Hilde Crevits: „Erg belangrijk. Hoe kun je kinderen de liefde voor fauna en flora bijbrengen als je de natuur achter prikkeldraad houdt en van de bossen versterkte burchten maakt.? Eigenlijk zou elk bos van enige omvang een speelzone moeten hebben. Kinderen moeten het spelen in een bos als normaal aanvoelen en er ook fatsoenlijk mee omgaan. Want het is uiteraard niet de bedoeling dat ze vernielingen aanrichten. Precies daarvoor is natuureducatie zo belangrijk. We moeten de kinderen de natuur leren kennen, net zoals we hen met mes en vork leren eten of hun tanden leren poetsen.”

 

„De natuur niet achter slot en grendel houden”

 

Afgelopen met natuurgebieden waar niemand binnen mag?

Hilde Crevits: „Uiteraard dienen we een aantal gebieden te behouden waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan zonder dat de mens het soms frêle evenwicht verstoort. Dat staat buiten kijf. Maar toch is de tijd voorbij dat we de natuur achter slot en grendel houden. Die gedachte is ook tot de natuur- en milieuverenigingen doorgedrongen. Ik wil de komende jaren investeren in toegankelijkheid en zelfs natuurreservaten die minder kwetsbaar zijn, voor het publiek openstellen. Uiteraard dienen de mensen af te leren om dingen kapot te maken en moeten ze zich strikt aan de regels houden. Precies in dat opzicht is het van het grootste belang om van kindsbeen af de liefde voor de natuur bij te brengen. En dat doe je niet door de natuur met hoge omheiningen af te schermen. Integendeel, zoiets trekt bepaalde mensen precies aan om domme dingen te doen. Een mooi voorbeeld van hoe het kan, vind je in mijn thuisstad Torhout. Daar leidt de aquarium- en vijververeniging Skalaar de geïnteresseerde jongens en meisjes geregeld naar amfibieënpoelen om er de kikkers, de padden en de salamanders te observeren.” 

Je gaat graag in het bos joggen?

Hilde Crevits: „O ja, dat vind ik zalig. In Groenhovebos in Torhout, waar ik mijn kilometers afmaal, heb ik op die manier zowat elk plekje leren kennen. Zachte recreatie in de natuur moet zeker kunnen, zolang de mensen de regels maar respecteren. Niets vervelender dan als jogger op je pad een loslopende hond te kruisen, die aan een leiband hoort te zitten. Of vaststellen dat fietsers zich niet aan de toegelaten paden houden.” 

Probeer je je kinderen de liefde voor de natuur bij te brengen?

Hilde Crevits: „In de mate van het mogelijke wel, ja. Op reis met het gezin maken we graag grote wandelingen in de natuur. Automatisch kijken we onderweg naar al wat groeit en bloeit. Bram (14) en Soetkin (12) hebben daar feeling voor. Ik heb niet het gevoel dat ze in de natuur iets naar de knoppen zouden helpen. Mijn man Kris en ik willen hen respect voor fauna en flora bijbrengen.” 

Wat doet de Vlaamse overheid?

Hilde Crevits: „Heel veel, hoor (lacht). We participeren onder andere in de natuureducatieve centra. Vorig weekend nog ben ik in het natuureducatief centrum De Otter in Woumen nabij Diksmuide een prachtige tentoonstelling over de natuur in het Blankaartbekken gaan openen. Dat zijn initiatieven die ik een warm hart toedraag. Hoe beter we de natuur kennen, hoe meer we ze respecteren.”

 

Johan Sabbe

"