Torhoutse advocate maakt blitzcarrière en wordt Vlaams minister van Openbare Werken en Milieu
West-Vlaanderen telt een nieuwe Vlaamse minister: Hilde Crevits, sinds 2001 voor CD&V schepen in haar thuisstad Torhout en sinds 2004 Vlaams Parlementslid. Op 28 juni, de dag van haar eedaflegging, vierde ze haar veertigste verjaardag. Haar allermooiste, want het cadeau kan tellen: minister van Openbare Werken en Milieu. In niet eens zeven jaar klimt ze politiek van de basis naar de top.
Het nieuws dat de Torhoutse politica Vlaams minister zou worden, zat er aan te komen, maar pas vorige dinsdag werd het officieel. Uiteraard was ik vooraf door Yves Leterme over het mogelijke ministerschap gepolst", zegt Hilde Crevits. "Maar zolang de geijkte partijorganen hun zegen niet hebben gegeven, blijft de onzekerheid. Let wel: ik ben heel blij, maar heb er niet zelf naar gehengeld. Ik ben het gevráágd."
Dat Yves Leterme vermoedelijk federaal premier wordt en door Kris Peeters vervangen wordt als Vlaams minister-president en dat ook Inge Vervotte de Vlaamse Regering verlaat, heeft voor de Torhoutse schepen de weg naar het ministerschap vrijgemaakt. Algauw circuleerde de naam van Hilde Crevits als één van de ernstige kandidaat-ministers, maar het bleef spannend tot op de eindstreep. Uiteindelijk komt Hilde Crevits in de plaats van Kris Peeters en Steven Vanackere in de plaats van Inge Vervotte. Ook Steven Vanackere is een West-Vlaming maar is schepen in Brussel.
Budget van 2,5 miljard euro
Hilde Crevits, sinds donderdag 28 juni 40 jaar, heeft een blitzcarrière gemaakt. Eind 2000 kreeg ze haar eerste politieke mandaat - provincieraadslid - en begin 2001 werd ze schepen in haar thuisstad Torhout. Ze haalde direct hoge stemmenaantallen en haar ongedwongen stijl - rechttoe, rechtaan - in combinatie met dossierkennis en de gave van het woord deden haar ster snel rijzen. Op 13 juni 2004 stond ze derde op de West-Vlaamse CD&V / N-VA -lijst voor het Vlaams Parlement - na Yves Leterme en Geert Bourgeois - en werd met 26.131 voorkeurstemmen verkozen. Meteen moest ze de provincieraad vaarwel zeggen, maar bleef wel schepen in Torhout: van openbare werken en milieu, dezelfde bevoegdheden die ze nu als minister toegeschoven krijgt.
Eind 2006 nam ze opnieuw aan de gemeenteraadsverkiezingen deel, scoorde hoog en verlengde haar schepenambt. "Ik was niet van plan om aan de federale verkiezingen van 10 juni deel te nemen, maar werd het half april door Yves Leterme gevraagd", zegt ze. "Dus startte ik tussen alle drukte door nog snel met mijn campagne. Ik stond laatste opvolger, maar kreeg vanuit de staartpositie toch 20.768 stemmen, waar ik bijzonder blij om was. Die dienst aan de partij - want eigenlijk had ik op de federale lijst niets te zoeken - heeft me zeker geen kwaad gedaan. Het Vlaams ministerschap komt me in de schoot gevallen en daar schrik je als veertigjarige toch wel even van. Gelukkig erf ik de portefeuille van Kris Peeters. Ik krijg de weliswaar zware bevoegdheden openbare werken, energie, leefmilieu en natuur, maar dat ligt in de lijn van wat ik als schepen behartigd heb. Alleen zijn de cijfers iets groter... Los van de publiek-private samenwerking word ik verantwoordelijk voor een budget van 2,5 miljard euro en meer dan tienduizend personeelsleden. Om toch wel even van te duizelen."
In juli met vakantie gaan, zit er voor de nieuwe Vlaamse minister wellicht niet in, want er zijn nog tot het einde van de maand ministerraden voorzien. "Bovendien wil ik me zo snel mogelijk inwerken", zegt ze. "Ik besef dat de druk groot zal zijn en de stress nooit ver weg, dus zal ik in de mate van het mogelijke tijd vrijmaken voor mijn man en twee kinderen. En mijn hobby's, zwemmen en hardlopen, twee ideale uitlaatkleppen."
Reputatie van dossierkennis
Hilde kan in Torhout geen schepen blijven, maar wel gemeenteraadslid. "Ik zal de zittingen van de gemeenteraad telkens proberen bij te wonen", zegt ze. "Ik wil de band met mijn eigen stad niet verliezen. Ik ben uiteraard minister voor heel Vlaanderen, maar zal zeker mijn thuisprovincie West-Vlaanderen niet vergeten."
Hilde Crevits heeft de reputatie over een goede dossierkennis te beschikken en heel gedreven met haar bevoegdheden bezig te zijn. "Het worden korte nachten", beseft ze. "Mijn man en onze twee kinderen zullen me al eens meer dan nu moeten missen. Hoewel we al één en ander gewoon zijn, hoor. Mijn man Kris, mijn steun en toeverlaat, is architect en heeft het ook heel druk. Mijn beroep als advocaat zal ik voorlopig wel moeten laten schieten."
Elk politiek mandaat is eindig
Woensdagmorgen begonnen de bloemen en geschenken toe te stromen bij het echtpaar Devolder-Crevits. De vrouw des huizes was echter alweer van in de vroegte naar Brussel vertrokken. Bij het buitenkomen uit haar woning gezwaai en getoeter alom: Torhout is duidelijk blij met de allereerste minister uit zijn geschiedenis.
"Die spontane reacties doen deugd", zegt ze. "Eén ding is zeker: ik wil mezelf blijven. De voetjes stevig op de grond! Oké, ik ben nu minister en dat is uiteraard een belangrijke taak, maar ik blijf de Hilde die ik altijd geweest ben. Roem is vergankelijk en elk politiek mandaat is eindig."
Of ze - naast het ministerschap - nog extra verjaardagscadeautjes heeft gekregen? "Tijd om te feesten is er niet. Straks drinken we wel een goed glas met bubbels!"
Johan Sabbe
"