Vanaf vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang aanvraag doen voor hogere subsidie in de kinderopvang

Sinds vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang in de sector van de kinderopvang in Vlaanderen een aanvraag indienen om over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal wordt er 33 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 115 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken.

 

Met deze maatregel wil minister Crevits een gelijk speelveld creëren dat meer financiële mogelijkheden biedt voor heel wat kinderopvanginitiatieven. Tegelijk moet de maatregel het aandeel van plaatsen met subsidie inkomenstarief verhogen. Op die manier wordt er ook in extra toegankelijke plaatsen aan inkomenstarief geïnvesteerd voor gezinnen met lage inkomens.

 

Met de hogere subsidie investeert minister Crevits in betere verloning en arbeidsvoorwaarden in de sector van de kinderopvang. Organisatoren kunnen ook de extra middelen ook inzetten in meer opleidings- of ondersteuningsmogelijkheden, het versterken van het pedagogisch beleid of het verbeteren van de kind-ratio.

 

“Investeren in het creëren van een gelijk speelveld is een noodzakelijke eerste stap om de werkdruk in de kinderopvang te verminderen en de sector te versterken. Bij deze maatregel gaat het om een stijging naar ongeveer 15.000 euro per plaats. Met deze hogere subsidie verwacht ik dat er effectief verschillen gemaakt kunnen worden. Voorlopig zijn er in 3000 plaatsen voorzien, als blijkt dat er meer aanvragen zijn, zal ik verder bekijken hoe we het aantal plaatsen kunnen optrekken. Het is nu vooral van belang dat alle organisatoren die willen omschakelen een aanvraag indienen. Ik moedig hen sterk aan deel te nemen aan de oproep.” Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

 

Eerder kregen alle 20.000 plaatsen in trap 2B al in één keer al de hoogste subsidie toegekend. Tot 31 januari liep er ook een oproep om voor bestaande plaatsen zonder subsidie (trap 0) de basissubsidie (trap 1) aan te vragen. Voor 2995 plaatsen werd een subsidie toegekend.