Koning ontvangt Peeters aan ziekbed

29-06-2007

Met een mand vol Vlaamse streekbieren en -gerechten maakte Kris Peeters (CD&V) gisteren zijn opwachting aan het ziekbed van koning Albert in het Brusselse Sint-Jansziekenhuis. Daar legde hij de eed af als zesde Vlaamse minister-president. Eerder op de dag werden ook de nieuwe CD&V-ministers Hilde Crevits en Steven Vanackere ingezworen.  

«De middenstand regeert het land, beter dan ooit tevoren. Sterren komen en sterren gaan. Alleen Elvis blijft bestaan.» Met die toepasselijke woorden verwelkomde Bart Caron (Spirit) gewezen Unizo-voorzitter Kris Peeters gisteren in het Vlaams parlement als nieuwe minister-president na het ontslag van Yves Leterme. Peeters beloofde «krachtig bestuur» en oogstte daarmee applaus van meerderheidspartijen CD&V/N-VA, sp.a-spirit en Open Vld. Vlaams Belang vond dat de Vlaamse regering door de wissels is verzwakt. «Deze regering is meer dan ooit de reservebank van de federale regering. Yves Leterme is de echte leider en u bent zijn meesterknecht. U doet mij denken aan Peter Van Petegem», zei Filip Dewinter. «Van Petegem is een echte flandrien die tweemaal de Ronde van Vlaanderen won», kaatste Peeters terug. 

Mieke Vogels (Groen!) vond dan weer dat de verklaring van Peeters leek op een catalogus van '3 Suisses', met voor elk wat wils: «U zal duidelijke keuzes moeten maken. Je kan niet de kool en de geit sparen», zei Vogels. Toen ze zich liet ontvallen dat «de geit samen met Leterme is vertrokken», brak er algemene hilariteit uit omdat iedereen (ten onrechte) dacht dat ze daarmee Inge Vervotte bedoelde. Uiteindelijk kreeg de ploeg van Peeters het vertrouwen van de meerderheid.  

 

PGL