Kris Peeters wuift gangmaker Yves Leterme uit

29-06-2007

'Ik heb de fakkel overgenomen om op eenzelfde elan de toekomst van Vlaanderen te verzekeren.' Kersvers minister-president Kris Peeters (CD&V) kon tijdens zijn maidenspeech niet duidelijker zijn: grote koerswijzigingen staan er niet op het menu, inhoudelijk noch qua stijl.

Na de vereiste plichtplegingen, een ziekenbezoek aan de koning incluis, schoot de regering-Peeters uit de startblokken met een weinig opzienbarende regeringsverklaring. Gelukkig zorgden de parlementsleden voor vertier.

"De sfeer zit goed", stelde Peeters luidop vast. De ambiance in het Vlaams Parlement was gisteren inderdaad opvallend uitgelaten. De eedaflegging van CD&V-collega’s Hilde Crevits (voortaan minister voor Leefmilieu, Energie en Openbare Werken) en Steven Vanackere (minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) blijft natuurlijk een vrolijk moment.

Even later had Mieke Vogels (Groen!) het over "de geit die samen met Leterme is vertrokken", om na een lachsalvo met het schaamrood op de wangen te preciseren dat ze écht niet Inge Vervotte bedoelde. En Philip Dewinter (VB) moest er Patricia Ceysens (Open Vld) aan herinneren dat er namens de liberalen ook nog ene Marino Keulen in de regering zit toen zij te eenzijdig de lof zong van Fientje Moerman en Dirk Van Mechelen. "Oeps, knal vergeten", gaf Ceysens toe. Kortom, de vrolijkheid van de laatste schooldag haalde het op de spanning van een nieuwe start.

Zo mocht het ook helemaal niet heten, want "een doorstart is niet nodig, de regering is op geen enkel moment stilgevallen", om het met de woorden van CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé te zeggen. Caroline Gennez drong namens de sp.a wel aan op een turbostart, en Spiritist Bart Caron maande Peeters aan in actie te schieten na "een paar maanden van surplacen".

Peeters liet, na zijn eedaflegging in de ziekenhuiskamer van Albert II, alvast verstaan dat hij het regeerakkoord even "secuur en daadkrachtig" zal uitvoeren als zijn voorganger, "die op inspirerende wijze deze Vlaamse regering heeft voorgezeten met het oog op goed bestuur ten voordele van de mensen".

De meerderheidsfracties spraken hun vertrouwen uit in de nieuwe minister-president, al blijft in het kamp van sp.a-Spirit de nauwelijks verholen scepsis de boventoon voeren. Caron riep Peeters op om meer respect te tonen voor het parlement dan hij deed als vakminister, Gennez (sp.a) sprak de hoop uit dat de individualist zich ontpopt tot teamspeler. Caluwé heeft er wel een goed oog in: "Drie jaar geleden stond onze fractie ook aarzelend tegenover Peeters. Leterme heeft ons moeten overtuigen. Maar Kris Peeters heeft ons snel tevreden gesteld."

De oppositie geeft de nieuwe ploeg het voordeel van de twijfel, maar Vogels gaf de nieuwe ministers de raad knopen door te hakken. "Ik ben blij dat u het niet over goed bestuur hebt gehad", zei ze tegen Peeters. "Want ik hou niet van die wolligheid. Ik hoop dat de minister-president geen kruidenier wordt, die iedereen naar de mond praat, maar visie toont."

Dewinter hekelde het vertrek van Leterme nog eens, en de "verzwakking" van de Vlaamse regering. "U bent voor Leterme wat Peter Van Petegem is voor Tom Boonen: een meesterknecht", wierp hij Peeters voor de voeten. "Van Petegem heeft toch maar mooi twee keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen", riposteerde Peeters.

De sfeer was uitgelaten in het Vlaams Parlement. Zelfs bij de oppositie kon er een grap af. 'De geit is samen met Leterme vertrokken', zei Mieke Vogels (Groen!). Ze had het niet over Inge Vervotte, verduidelijkte ze na een lachsalvo.

 

Gorik Van Holen