Meisjesdroom wordt werkelijkheid

29-06-2007

Hilde Crevits hoopte al van jongs af dat ze ooit in het parlement zou zetelen en minister worden

Schoolvriendinnen getuigen het: al van kindsbeen af wou Hilde Crevits in het parlement zetelen. Leerkracht zoals haar ouders wou ze niet worden, poetsvrouw al evenmin en kokkin in geen geval. Niet dat ze op die jobs neerkeek - integendeel zelfs - maar ze wou het liefst van al in de politiek!

In het politieke wereldje zat ze intussen al ruim zes jaar - sinds 2004 zelfs in het Vlaams Parlement. Zopas is haar ultieme meisjesdroom werkelijkheid geworden: minister worden! "Nu nog minister-president of premier", lachen haar kinderen Bram (14) en Soetkin Devolder (12). "We willen mama aan de top. Maar toch ook nog genoeg bij ons thuis."

Echtgenoot Kris Devolder (41) bekijkt de nieuwe opdracht van zijn vrouw rustig en met het nodige relativeringsvermogen. Hoewel hij het razend druk heeft als architect, is hij al bij elke verkiezing de drijvende kracht achter de campagne van zijn vrouw geweest. De molentjes waarmee ze langs de wegen haar draai vindt, zijn uit zijn brein ontsproten. "Ik blijf al bij al liever in de schaduw", zegt hij. "Hoe dan ook deel ik straks de lakens met een minister. Of lig samen wakker!" (lacht)

 

Vel van de beer niet verkopen

Frans Crevits en Jeanny Muys (beiden 64) zijn apetrots dat hun enige dochter Vlaams minister geworden is. "We hebben tot dinsdagavond in spanning gezeten", zeggen ze. "We wilden het vel van de beer zeker niet verkopen voor hij geschoten was. De media berichten weliswaar al dat Hilde minister zou worden, maar de officiële partijorganen moesten nog hun zegen geven. Het is beter dat je in dergelijke omstandigheden voorzichtig blijft. Neem het van ons aan: Hilde zal zichzelf blijven. Ze is niet iemand die naast haar schoenen zal lopen. We hebben haar intussen al enkele keren op tv geïnterviewd zien worden en ze heeft dat prima gedaan."

 

Voortaan op hoogste niveau

Federaal parlementslid en Torhouts gemeenteraadslid Dalila Douifi (SP.A) reageert sportief. "Hilde heeft een razendsnelle politieke carrière gemaakt en komt voortaan zelfs op het hoogste niveau uit", zegt ze. "Ik wens haar oprecht professioneel succes toe. Tegelijk wens ik haar ook politieke nuchterheid in haar job, want Hilde kent tot nu toe enkel de politiek vanuit de meerderheidshoek: altijd vanuit het beleid en voortdurend als winnaar. Zeker is dat het Torhoutse schepencollege een sterkhouder verliest, maar als stad winnen we opnieuw aan politiek belang."

Zoals bekend, zijn zwemmen en hardlopen twee belangrijke uitlaatkleppen voor Hilde: perfect voor een frisse geest. Ze heeft al gezegd daar tijd voor te zullen blijven vrijmaken. Ook vindt ze goede communicatie van belang en stopt veel werk in haar website, die in deze dagen nog meer dan anders bezocht zal worden: www.hildecrevits.be .

 

Johan Sabbe

"