Eerder kende in januari het Agentschap Opgroeien al 49 miljoen euro toe om in meer dan 44.000 plaatsen in de kinderopvang een hogere subsidie voorzien. Daarbij komt nu de uitbetaling van ruim 5 miljoen euro aan subsidies voor kinderopvanginitiatieven die eerder zonder subsidie (trap 0) werkten en nu ervoor kiezen om de basissubsidie aan te vragen.

 Deze basissubsidie komt tegemoet in de kosten die kinderopvangorganisatoren maken. Aan de subsidie zijn bepaalde opdrachten en voorwaarden gekoppeld. (Zo moet de kinderopvang minstens 220 openingsdagen hebben, voldoen aan de vergunningsvoorwaarden en alle kinderbegeleiders moeten actieve kennis van het Nederlands hebben.)  

 

De Vlaamse Regering heeft budget voorzien voor iedereen die wenst over te schakelen. Opgroeien lanceerde hiervoor een oproep en nam nu een beslissing over de aanvragen. Het gaat over 3719 plaatsen die nu de basissubsidie van 1.358 euro per plaats zullen ontvangen. Het gaat meteen ook om de basissubsidie (trap 1) die in januari met 50% werd verhoogd. 

 

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits: “De sector was sterk vragende partij voor meer onderlinge financiële gelijkheid. Er zijn duidelijk zaken aan het bewegen, ik krijg daarover geregeld positieve reacties. Elke toekenning van extra middelen is een mijlpaal. Nu gaat het toch ook weer om 3719 plaatsen voor kinderen waar er op vlak van kwaliteit een verschil kan gemaakt worden. In totaal is er nu al meer dan 50 miljoen extra uitbetaald aan kinderopvanginitiatieven. Goed voor meer middelen voor bijna 50.000 plaatsen.”