Minister Crevits lanceert Eerste Hulp bij Energiebesparing

29-10-2007

Energie besparen is een hot topic. De stijgende energiefactuur maakt mensen bewust van hun verbruik. Toch weten veel mensen niet hoe ze hun verbruik kunnen verminderen. In het kader van de Maand van de Energiebesparing lanceert minister Crevits de Eerste Hulp Bij Energiebesparing (EHBE). Een nieuwe webtoepassing op www.energiesparen.be geeft elke Vlaming een persoonlijk advies waarmee hij of zij maximaal geld kan besparen door minder energie te verspillen. 

De voorbije maand werden verschillende activiteiten in Vlaanderen georganiseerd om het belang van energiebesparing onder de aandacht te brengen. De Kyotodag van Radio2 bijvoorbeeld leverde een massa vragen op voor het specialistenpanel van de Bouwunie. Vlamingen zijn bereid om energie te besparen, maar weten niet hoe. 

Minister Crevits lanceert daarom Eerste Hulp Bij Energiebesparing (EHBE). Elke Vlaming krijgt een persoonlijk advies waarmee hij of zij zoveel mogelijk geld kan besparen door minder energie te verbruiken. Eerste Hulp Bij Energiebesparing (EHBE) is een nieuwe webtoepassing op www.energiesparen.be.  

Iedere surfer krijgt, na het beantwoorden van enkele vraagjes, in een mum van tijd een eigen prioriteitenlijstje in de domeinen wonen, verkeer en huishoudtoestellen. Bij de Eerste Hulp hoort ook het overzicht van de voorziene subsidies, een indicatie van besparingswinst en enkele filmpjes om zelf aan de slag te gaan. 

"Een grote groep Vlamingen denkt goed bezig te zijn, terwijl de feiten dat tegenspreken", reageert minister Crevits. "Er komen zoveel energietips op ons af. Maar als het gaat over wat nu het meest opbrengt voor het milieu en de portemonnee, geraken we het spoor bijster. EHBE tracht dit te verhelpen. Voortaan kan iedereen gratis een persoonlijk eerste hulpadvies krijgen, dat rendabel en objectief is." 

1 op 3 Vlamingen zal leren dat het dak goed isoleren de grootste prioriteit wordt. Minister Crevits: "Het is belangrijk dat iedereen die nog geen dakisolatie heeft, de voordelen ervan leert kennen. Die zijn er niet alleen op het vlak van wooncomfort, maar ook heel snel als zuivere winst in euro’s. Vaak wordt meer dan de helft van deze investering terugbetaald dankzij premies en fiscale voordelen. Meestal is de dakisolatie al binnen de twee jaar teruggewonnen, omdat het zoveel bespaart op stookkosten. En na die twee jaar stapelt de winst zich vele jaren op." 

Wil u weten waaraan u onnodig geld en energie verspilt? Surf naar www.energiesparen.be en klik op Eerste Hulp Bij Energiebesparing.  

Eerste Hulp Bij Energiebesparing werd ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap (VEA). Het VEA geeft uitvoering aan een duurzaam energiebeleid voor Vlaanderen. Stimuleren van rationeel energiegebruik en milieuvriendelijke energieproductie vormt één van haar hoofdtaken.

 

Persinfo: 

Cybelle-Royce Buyck

woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits

0486/14.12.72

persdienst.crevits@vlaanderen.be