Minister Crevits wil nog meer transport over Albertkanaal

27-11-2007

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits wil dat het Albertkanaal meer gebruikt wordt als alternatief voor de E313. Crevits zei dat op het tweede rondetafelgesprek van het 'Flanders Inland Shipping Network'.

Dankzij het gebruik van de Vlaamse waterwegen worden nu ongeveer twee miljoen vrachtwagenritten vermeden. Het Albertkanaal zal volgens prognoses nog aan belang winnen omdat het aantal containers in de Antwerpse haven spectaculair zal stijgen.

Daarom moeten volgens Crevits alle mogelijke infrastructuurnetwerken optimaal worden benut. Zij wil dat minimum veertig procent van het goederenvervoer gebruikmaakt van de binnenvaart. Volgens Crevits is het Albertkanaal een goed alternatief voor de verzadigde E313. Daarom zal in het Albertkanaal geïnvesteerd worden. Zo komt er een kraanschip.


Gratis studie

Werkgeversorganisatie Voka-Kamer van Koophandel Limburg is voorstander van de plannen van Crevits. «Wij blijven uiteraard voorstander van de verbreding van de E313 tot drie rijstroken», vertelt Johan Grauwels van Voka-Kvk Limburg. «Ook andere vormen van transport zijn ontzettend belangrijk. Voor het vervoer over het spoor werken we nauw samen met de NMBS. Voor het transport over het water hebben we een transportdeskundige ter beschikking. Die bestudeert gratis voor onze bedrijven of het voor hen al dan niet opportuun is om te kiezen voor transport over het water.»Maarten Snoeks