Noodpompen aan Ganzenpoot moeten waterellende voorkomen

11-12-2007

Noodpompen moeten waterellende in groot gebied voorkomenVlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits stelde gisteren vier noodpompen in werking.


De mogelijkheid om water af te voeren via de waterwegen die op hun beurt via het sluizencomplex de Ganzenpoot in Nieuwpoort uitmonden in zee, is cruciaal in de bescherming tegen overstromingen in de regio. Het betreft een afwateringsgebied van ruim 12.000 hectare groot. De afwatering via het Nieuw Bedelf en de Kreek van Nieuwendamme veroorzaakte vroeger geregeld problemen.

De nv Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) installeerde daarom aan beide waterwegen twee noodpompen die overtollig water naar zee moeten pompen. 'Het Nieuw Bedelf voert het water van 4.620 hectare grond af tussen het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en de kust,' legt ingenieur Eric Van den Eede, algemeen directeur van W&Z uit. 'Vroeger werd het gebied meermaals door wateroverlast getroffen, meer bepaald in het centrum van Middelkerke. In het afwateringsgebied van de Kreek van Nieuwendamme, bijna 8.000 hectare groot, waren de getroffen gebieden in hoofdzaak Koekelare, Schore, Leke, Mannekesvere en Keiem.'

Vroeger kon men door omstandigheden slechts gedurende een korte periode per dag afwateren door de sluizen open te zetten. Dat bleek echter bij hevige regens niet altijd voldoende. Nu is het mogelijk om de resterende tijd de pompen te gebruiken.' Jef Casteleyn, hoofd van de provinciale dienst waterlopen en deskundige terzake noemde de installatie een grote verbetering. 'Het gaat tenslotte om de veiligheid en de bezittingen van een hele groep mensen' stelt hij.

 

Dany Van Loo