Peeters I uit de startblokken

29-06-2007

Het Vlaamse regeerakkoord dat in 2004 werd afgesloten wordt secuur en daadkrachtig uitgevoerd, en het socio-economische plan Vlaanderen in actie krijgt een nieuw elan. Dat waren gisteren de twee meest opmerkelijke boodschappen in de maidenspeech van de nieuwe Vlaamse minister-president Kris Peeters.

Na de eedaflegging van de nieuwe Vlaamse CD&V-ministers Steven Vanackere en Hilde Crevits, werd de zitting geschorst. Kris Peeters moest immers nog de eed afleggen als Vlaams minister-president. Dat gebeurde in het Sint-Jansziekenhuis waar koning Albert II herstelt van een spoedoperatie aan zijn heup, nadat hij dinsdag in het paleis van Laken gevallen was.  

 

Werk afmaken  

Daarna arriveerde Kris Peeters opnieuw in het parlement voor zijn maidenspeech als nieuwe Vlaamse minister-president. Een primeur, want Kris Peeters is de eerste Vlaamse leider ooit die zich nooit voor de Vlaamse kiezer heeft moeten verantwoorden. Hij werd in 2004 door Leterme bij Unizo weggeplukt en tot Vlaams minister aangeduid.  

Peeters somde op wat Leterme I allemaal al had geraliseerd. "Maar het werk is nog niet af. Het Vlaamse regeerakkoord zal even secuur en daadkrachtig verder worden uitgevoerd als de voorbije drie jaar. Deze Vlaamse regering blijft ook de volgende twee jaar een investeringsregering, in economie en in mensen. Dit betekent ook dat we verder werk maken van Vlaanderen in actie. Dit socio-economische actieplan voor Vlaanderen gaat uit van de visie dat we samen de toekomst kunnen winnen door meer te investeren in de ontwikkeling van alle talenten." Ook van de staatshervorming zegt Peeters veel te verwachten. 

 

Vertrouwen  

In het debat over Peeters' eerste regeerverklaring hekelde de oppositie de doorgevoerde stoelendans. Daarna kreeg de vernieuwde Vlaamse regering het vertrouwen van het parlement. Groen!, Vlaams Belang en Christian Van Eyken (UF) stemden tegen, Lijst Dedecker onthield zich. En zo was de doorstart van de Vlaamse regering een feit.  

 

Mieke Vogels: "Leterme is weg met zijn geit"  

"In de politiek kan je niet de kool en de geit sparen. Nu de geit samen met uw voorganger Yves Leterme is vertrokken, hoop ik dat u een regering zal leiden die duidelijke keuzes durft te maken." 

Dat zei Groen!-fractieleidster Mieke Vogels gisteren tegen Kris Peeters, nadat die zijn maidenspeech als nieuwe Vlaamse minister-president had gehouden. 

Hilariteit troef in het parlement, want nagenoeg alle aanwezigen dachten dat Vogels het over Inge Vervotte had toen ze over de geit sprak. Toen Vogels na enkele seconden doorhad waarom iedereen platlag van het lachen, excuseerde ze zich met een brede glimlach.  

"Nee, nee, ik heb dat zo niet bedoeld. Ik heb dat zo echt niet bedoeld. Ik had het over de vorige minister-president Yves Leterme, die geitenhoeder is."

 

 

Yves Lambrix