Sneeuwbaleffect voor zonne-energie in Vlaanderen

21-09-2007
Horebeke, Diepenbeek en Lo-Reninge zijn de zonnedorpen 2007

U zou het niet verwachten, na de zomer die we gehad hebben, maar Vlaanderen is aardig op weg om uit te groeien tot een toonaangevende zonneregio. Tien jaar na aanvang van de Vlaamse steun voor zonne-energie, en anderhalf jaar na de overgang van investeringssteun naar productiesteun, maakt Vlaams minister Hilde Crevits een balans op. En wat blijkt? Zonne-energie is een succesverhaal!

  • vertienvoudiging van het opgesteld vermogen voor zonne-energie op 3 jaar
  • aankoopprijs van zonnepanelen daalt met 18% op drie jaar

Met een vernieuwd subsidiebeleid voor fotovoltaïsche zonne-energie, een wereldvermaard kenniscentrum (IMEC in Leuven) en een snelgroeiende producent van zonnepanelen (Photovoltech in Tienen), heeft het Vlaamse gewest een aantal troeven in handen om een belangrijke speler te worden op de Europese markt.  

Minister Hilde Crevits: “De impact van de nieuwe subsidieregeling in 2006 overtreft alle verwachtingen. Sindsdien stijgt het aantal aanvragen van gezinnen en bedrijven voor de plaatsing van zonnepanelen spectaculair. De combinatie van de ondersteuning door de overheid, de sterke daling van de aankoopprijs van zonnepanelen en de mooie besparing op de elektriciteitsfactuur zorgt ervoor dat investering gegarandeerd wordt terugverdiend. En dit trekt gezinnen en bedrijven over de brug om zonnepanelen te plaatsen. Bovendien is er nog een groot potentieel voor de plaatsing van zonnepanelen bij bedrijven en gezinnen.

Gezinnen en bedrijven investeren in zonnepanelen 

Het in Vlaanderen opgesteld vermogen vertienvoudigde op amper drie jaar tijd. Van ongeveer 1.100 kWp in 2004, over 1.600 kWp in 2005 en 2.350 kWp in 2006, tot bijna 13.250 kWp in 2007. En dat zowel bij gezinnen als bij bedrijven.  

Het aantal subsidie-aanvragen (en het opgesteld vermogen) stijgt bij huishoudens van 173 (voor 400 kWp) in 2005 over 400 (voor 1.150 kWp) in 2006 naar 1.600 (voor 5.000 kWp) in 2007. Bij ondernemingen stijgt het jaarlijks bijkomend opgesteld vermogen van 600 kWp in 2006 tot 4.850 kWp in 2007. 

 

Zonnedorpen en zonnestraten 

Uiteraard verschilt het succes van dorp tot dorp en van straat tot straat.  

Een aantal gemeenten prijkt bovenaan het overzicht van de subsidiedossiers van de afgelopen 10 jaar. Horebeke in Oost-Vlaanderen, Diepenbeek in Limburg en Lo-Reninge in West-Vlaanderen vormen de top drie. In deze ‘zonnedorpen’ halen verhoudingsgewijs het meest gezinnen hun stroom uit de zon, namelijk 1 op 200 tegenover gemiddeld 1 op 800 in Vlaanderen. 

Al dan niet op initiatief van de gemeente stappen inwoners soms samen naar een leverancier voor een groepsaankoop van zonnepanelen. Want naast de verschillende premies en de belastingvermindering is natuurlijk ook een korting op de aankoopprijs mooi meegenomen. Fiere eigenaars van een zonne-installatie steken dikwijls buren en familie aan. Uit de subsidieaanvragen blijkt dat sommige straten ook beter scoren dan gemiddeld. De Vlaamse ‘zonnestraten’ zullen tegen het einde van het jaar meer daken met een zonnepaneel hebben dan andere Vlaamse straten.  

 

Limburg

Karrestraat in Lommel

Eindestraat in Heppen (Leopoldsburg)

Kaulillerweg in Bocholt

Anne Ruttenstraat in Hasselt

Oost-Vlaanderen

Breeschoot in Deinze

Kouterdreef in Laarne

Staalputstraat in Aalter

Antwerpen

Prieelland in Puurs

Herenthoutseweg in Herentals

West-Vlaanderen

Strobomestraat in Moorslede

de Meenseheirweg in Roeselare

Vlaams-Brabant

Fossebaan in Wambeek (Ternat)

Bron: het Vlaams Energieagentschap 

 

Het vernieuwd subsidiebeleid brengt op! 

Op 1 januari 2006 voerde de Vlaamse Regering een nieuw ondersteuningsmechanisme in voor zonne-energie. De Vlaamse overheid ging in op de vraag van de zonne-energiesector en schoof de oude maatregel, die voor particulieren een investeringsvergoeding voorzag, opzij. Het nieuwe systeem met ‘groenestroomcertificaten’ richt zich op de productie van zonne-energie. Particuliere en professionele investeerders ontvangen gedurende 20 jaar een interessante vaste vergoeding voor de elektriciteit die ze opwekken uit zonlicht. Per schijf van 1000 kWh geproduceerde groene stroom wordt 450 euro toegekend. Het nieuwe ondersteuningssysteem garandeert continuïteit, waardoor de markt stabieler kan groeien. Er ontstaat niet langer een jaarlijkse terugval op de markt, zoals telkens gebeurde wanneer de voorziene subsidiepot was uitgeput.

 

Voorbeeld:

Een Vlaams gezin verbruikt gemiddeld 3.500 kWh stroom per jaar. Met een vermogen van 3 kWp en 850 bruikbare zonne-uren per jaar leveren zonnepanelen jaarlijks zo’n 2.550 kWh op. Aldus voorzien de eigen fotovoltaïsche zonnecellen in bijna drie vierde van de jaarlijkse stroombehoefte van een doorsnee Vlaams huishouden. 

Een installatie van 3 kWp kost bijvoorbeeld 18.000 euro. Met meer dan 3.000 euro fiscaal voordeel, meer dan 21.000 euro groenestroomcertificaten alsook naar schatting 7.000 euro besparing op de elektriciteitsrekening is een investering in fotovoltaïsche zonnepanelen wel zeer interessant geworden. In de helft van de gegarandeerde periode wordt de initiële investering al terugverdiend. 

 

De wetten van vraag en (zonne-)aanbod

Een positieve vaststelling van de laatste jaren is dat de overgang van investeringssteun naar productiesteun geen nadelig effect heeft gehad op de aankoopprijs van fotovoltaische zonnepanelen. De gemiddelde offerteprijs (zonder BTW) is gedaald met bijna 13% van 7.587 euro/kWp in 2005 tot 6.634 euro/kWp. Ondertussen is de gemiddelde offerteprijs (zonder BTW) nog verder gedaald, met 6% tot ongeveer 6.200 euro/kWp, of een kwart minder dan amper vier jaar geleden.  

Ook de leveranciers volgen de dynamiek. Het aantal PV-installatiebedrijven neemt toe met de vraag. In 2005 waren 17 bedrijven actief in het kader van het subsidieprogramma. Dit aantal steeg van 28 in 2006 naar 121 in 2007. Wel komen sommige van deze bedrijven slechts een beperkt aantal keren voor in de subsidieaanvragen.  

 

Vlaamse expertise in zonnecelen scoort Europees 

De Europese PV-productie-markt is in volle ontwikkeling. We zien nieuwkomers opduiken en gevestigde bedrijven uitbreiden. Ook in Vlaanderen is de technische expertise duidelijk aanwezig. De zonnecellenfabrikant Photovoltech uit Tienen is een mooi voorbeeld. Photovoltech ontstond in december 2001. In november 2003 begon het bedrijf met de productie van polykristallijne silicium zonnecellen. Het bedrijf breidde gestaag uit en telt in totaal reeds 120 werknemers. Tegen eind 2008 wil het bedrijf haar productie verder uitbouwen tot een vermogen van 80 MWp aan zonnepanelen per jaar. Met deze capaciteit kunnen jaarlijks zo’n 20.000 gezinnen overschakelen op zonne-energie. En daar stopt het niet. Tegen 2015 staat een capaciteit van 500 MWp per jaar voorop.  

Om ook in de toekomst de groei van het zonnecellenpark aan te houden, zal een verdere prijsdaling nodig zijn. Dat vereist op zijn beurt nieuwe technologische ontwikkelingen. Ook daarin investeert de Vlaamse overheid, o.a. via een belangrijke steun aan IMEC (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum vzw) in Leuven. In 1982 startte de eerste Vlaamse Regering een belangrijk programma om de micro-elektronica industrie in Vlaanderen te versterken. Dit programma omvatte de oprichting van een labo voor geavanceerd onderzoek in micro-elektronica (IMEC). Ondertussen is IMEC uitgegroeid tot het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum in nano-elektronica en nanotechnologie. Meer dan 1300 medewerkers van over heel de wereld werken er samen aan het ontwikkelen en verbeteren van technologieën voor toekomstige systemen. Ook het Solar+ programma maakt deel uit van de onderzoeksverrichtingen. Dat concentreert zich o.m. op zonnecellen op basis van kristallijn silicium, organische zonnecellen en gestapelde zonnecelmodules met een hoge efficiëntie. De expertise van IMEC stroomt door naar de Vlaamse bedrijfswereld via innovatie en opleiding. 

 

info:

Informatie over het nieuwe stimuleringsbeleid, de energiepremies (met zoek-module aan de hand van uw postcode) en de terugverdientijd voor uw persoonlijke zonne-installatie vindt u op www.energiesparen.be. 

 

persinfo:

 

Cybelle-Royce Buyck

woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits

0486 14.12.72

persdienst.crevits@vlaanderen.be

 

Geert Flipts

communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Energieagentschap

02 553.46.15

geert.flipts@vea.be