Stadsbestuur investeert 45.000 euro in creatie eigentijdse stedelijke webstek en uitbouw e-loket

28-09-2007

Nieuwe website in voorjaar 2008 online

In Torhout schrijf je ‘stedelijke website’ al een tijdje als ‘stedelijke web-saai-t’. De site die in 2001 met veel zorg door jobstudent Jan-Klaas Kesteloot ontwikkeld werd, is hopeloos verouderd geraakt en wordt straks eindelijk door een nieuwe, eigentijdse webstek vervangen. De gemeenteraad heeft vorige maandag groen licht voor het project gegeven.

Het is de bedoeling om de nieuwe website in het voorjaar van 2008 online te hebben. In een tweede fase – af te ronden in 2009 – zal er ook een e-loket aan gekoppeld worden. Nog later zijn er eventueel chatrooms, blogs en webcams mogelijk. Voor de creatie van de nieuwe website wordt 45.000 euro uitgetrokken. De domeinnaam www.9torhout.9be blijft behouden, maar er zullen tegelijk zelfstandige subsites aan gelinkt worden, onder andere voor de diensten cultuur en toerisme.

Schepen van informatica Paul Vanthournout (CD&V) gaf tekst en uitleg. „De nieuwe website moet vooral informatief, eenvoudig, overzichtelijk en interactief zijn”, somde hij de vereisten op. „Er dient op termijn een e-loket aan gekoppeld te worden, waar de bevolking op een praktische wijze allerhande formulieren kan vinden en afdrukken. We willen dat bijvoorbeeld de reservaties voor de sporthal, de aankoop van tickets voor het cultureel centrum en het verlengen van boeken van de bibliotheek online mogelijk zijn, al voorzien we dat pas in de tweede fase. De eerste fase is het ontwikkelen van een frisse en gebruiksvriendelijke lay-out. Dat gebeurt door een gespecialiseerde firma. Eenmaal dat af is, zullen de stadsdiensten zelf moeten instaan voor het bijwerken van de inhoud. De ingetikte informatie zal automatisch aan de gekozen lay-out aangepast worden via het Content Management System (CMS).”

 

Niet ten koste van personeel

Raadslid Danny Damman (SP.A) maakte zich zorgen over de gevolgen van een e-loket voor het stadspersoneel. „Zullen er daardoor – zoals in de privésector – geen banen sneuvelen.?” vroeg hij zich af. „Als er minder mensen naar de stadsdiensten moeten komen, omdat diverse zaken plots via het internet te regelen vallen, kan dat arbeidsplaatsen kosten.”

Schepen Vanthournout stelde hem gerust. „Een e-loket is er op de eerste plaats voor het gemak van de gebruiker”, zei hij. „Zoiets gaat niet ten koste van personeel, maar het betekent wel een nieuwe manier van werken. Sommige personeelsleden zullen hun tijd op een andere wijze gebruiken. We zullen meer mensen nodig hebben om op e-mails te antwoorden.”

Torhout heeft een aantal domeinnamen gekocht: www.torhout.be, maar ook www.torhout.eu.

 

Johan Sabbe


Waar is de tijd? Deze foto dateert van september 2001, precies zes jaar geleden dus. Toekomstige minister Hilde Crevits, toen amper negen maanden schepen van de stad, hielp burgemeester Norbert De Cuyper bij zijn allereerste voorzichtige stapjes op het internet. De stedelijke website www.torhout.be  was op dat moment net online. Foto JS

"