Treinrit hoogtepunt van kerstactie spoorwegpersoneel

06-12-2007

De kerstactie voor het goede doel van het spoorwegpersoneel uit Kortrijk en Ieper in samenwerking met Unizo en tal van bedrijven piekte gisterenavond met een kersttrein, die - volgestouwd met 500 gasten, bedrijfsleiders, magistraten, handelaars en politici - naar Ieper spoorde. Onderweg stapten aan stations de gemeente- en stadsbesturen van Wevelgem, Menen, Wervik en Komen aan boord.

Aangekomen in Ieper woonde de delegatie een speciale Last Post bij aan de Menenpoort en trok daarna naar de Lakenhalle om er te smullen van een rijkelijk buffet, vooraleer met de trein terug te keren naar Kortrijk. Eregast was Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

De NMBS-kerstactie omvat niet enkel de kersttrein. Aan de voorkant van het station in Kortrijk staat een zes meter hoge staande lamp van het bedrijf Fami uit Ingelmunster, beschilderd door kunstenaar Desanto uit Ingelmunster en steunend op twee arduinen blokken. Het kerstactiecomité met gouverneur Paul Breyne als peter en Mimi Smith als meter verkoopt de staande lamp per opbod. Tegelijk worden 25 miniversies van de lamp (100 euro) aan de man gebracht.

Ook Jacques Van Biervliet van de gelijknamige zaak in miniatuurtreintjes uit Ingelmunster is van de partij. Hij laat een locomotief gesponsorde rondjes maken in een hok in de wachtzaal van het station in Kortrijk.

De opbrengst van de NMBS-kerstactie gaat naar het Medisch Pedagogisch Instituut De Kindervriend in Rollegem, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling in Brugge en de vzw Gehandicaptenzorg Maria Ter Engelen in Klerken. Het spoorwegpersoneel mikt op 30.000 euro.


Info: www.kerstactie2007.be.
Peter Lanssens

"