Vorige maand heeft VDAB 771 vacatures ontvangen voor de land- en tuinbouwsector. Net als vorig jaar loopt de campagne www.helpdeoogst.be. Land- en tuinbouwers kunnen hun vacatures voor seizoenarbeiders kenbaar maken via de website van VDAB en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de vacatures. De oogst van primeurgroenten en – fruit komt volop op gang en zijn er veel extra helpende handen nodig. Eind deze maand worden ook studenten warm gemaakt om te kiezen voor een studentenjob in de land- en tuinbouw. Het initiatief van Vlaams minister van Landbouw en Werk Hilde Crevits oogstte vorig jaar al succes.

 

“Er zijn opnieuw veel helpende handen nodig in de land- en tuinbouwsector. Net zoals vorig jaar slaan verschillende diensten en organisaties de handen in elkaar om tijdig voldoende mensen te vinden. Vorig jaar bleek de campagne helpdeoogst.be al goed aan te slaan. Een goede reden om er een vervolg aan te breien en zo onze voedselbevoorrading niet in het gedrang te brengen. We zullen de campagne binnenkort extra in de kijker plaatsen.”  - Hilde Crevits  

 

Helpende handen

Onze Vlaamse tuinbouwers zijn gestart met de oogst van primeurgroenten en -fruit, zoals asperges, tomaten en aardbeien. Op jaarbasis zijn er alles samen ongeveer 45.000 arbeiders nodig.

 

Vorig jaar lanceerde de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) op vraag van Vlaams minister van Landbouw en Werk Hilde Crevits de website www.helpdeoogst.be .  De bedoeling was om land- en tuinbouwers, na het wegvallen van de buitenlandse (seizoen)arbeiders door de coronamaatregelen, aan voldoende arbeidskrachten te helpen. Het werd een succesverhaal, met meer dan 5.000 helpende handen die zich aanmeldden op de website via de code #covid19.

 

Ook dit jaar slaan VDAB, het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat er genoeg helpende handen zijn bij de oogst. Vorige maand ontving VDAB 771 vacatures, in maart lag dat aantal op 419 en in februari op 502. De ervaring leert dat de meeste vacatures ingevuld raken. Het gaat om meer dan 80%.

 

Studenten

Eind deze maand zullen studenten via sociale media op de hoogte worden gebracht van de campagne. Op de website getuigt studente biowetenschappen tuinbouwkunde Aya over haar ervaring vorig jaar: “De stap om te helpen bij het oogsten van kiwibessen was niet groot. Ik leerde een vrij onbekende fruitsoort kennen en kwam terecht in een zeer aangename werkomgeving waarin niemand vies was van mopjes en toffe conversaties. Een ervaring die mij zeker zal bijblijven.”

 

Ook tijdelijke werklozen kunnen zich melden als ze interesse hebben om bij de oogst te helpen. Op de website van VDAB kan je zien waar er vacatures zijn.

 

Combinatie met werkloosheidsuitkering

Tot 30 juni 2021 kunnen tijdelijke werklozen 75% van hun werkloosheidsuitkering in het kader van de tijdelijke werkloosheid behouden. Dat bedrag mag worden aangevuld met het loon dat zij in de tuinbouw verdienen. Ondertussen wordt op federaal niveau bekeken of deze maatregel nog verder verlengd wordt

 

Na het succes van de dubbele plukkaart in 2020, is beslist dat ook in 2021 het aantal dagen dat (seizoen)arbeiders in de landbouw kunnen helpen, wordt verhoogd tot 60 dagen in plaats van 30 dagen. In de tuinbouw is het maximaal aantal 100 dagen in plaats van 65 dagen.

 

Er kan uiteraard nog altijd een beroep worden gedaan op buitenlandse werkkrachten. Daar zijn vorig jaar met de sectoren duidelijke afspraken gemaakt en er werken ook strenge protocollen opgesteld.