Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering het Vlaams beschermingsmechanisme voor de maanden januari en februari 2021 definitief goedgekeurd. Eerder deze week had Europa al haar goedkeuring voor de maatregel gegeven. Vanaf 16 februari 2021 zullen ondernemers het Vlaams beschermingsmechanisme voor januari 2021 aanvragen.   

“Tienduizenden ondernemers zijn verplicht gesloten of hebben een zwaar omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. Om hen verder door deze moeilijke periode te helpen, zorgen we voor bescherming. Het Vlaams beschermingsmechanisme voor januari en februari 2021 zijn nu definitief goedgekeurd. Vanaf 16 februari kunnen ondernemers hun aanvraag voor januari 2021 indienen.” - Hilde Crevits  

Veel ondernemers zijn verplicht gesloten of hebben zwaar omzetverlies. Om hen te ondersteunen is er het Vlaams beschermingsmechanisme. Ondernemingen die verplicht gesloten zijn, kunnen voor die sluitingsperiode de aanvraag doen zonder omzetverlies aan te tonen. Wie niet verplicht gesloten is, maar wel meer dan 60% omzetverlies heeft, kan een aanvraag doen mits aantonen van omzetverlies. De minimumsteun per maand is 600 euro, de maximumsteun per maand is afhankelijk van de grootte van de onderneming 7.500 euro, 15.000 euro of 40.000 euro. Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen onder voorwaarden een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme, voor hen wordt de steun gehalveerd. Die bescherming kan vanaf 16 februari 2021 aangevraagd worden voor de maand januari. De maatregel voor januari en februari 2021 kreeg ook al goedkeuring van Europa binnen het kader van de staatssteunregels.

Enkele aanpassingen

Er worden enkele technische aanpassingen doorgevoerd als gevolg van de Europese goedkeuring. Uitzonderlijke en éénmalige opbrengsten of inkomsten worden niet meegeteld voor de berekening van de omzetdaling. De beslissing tot toekenning van steun moet uiterlijk op 31 december 2021 worden genomen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De horeca is ondertussen al 3,5 maanden verplicht gesloten, ook de niet-medische contactberoepen zijn gesloten en veel andere ondernemers hebben zwaar omzetverlies. Daarom hebben we al in oktober beslist om met het Vlaams beschermingsmechanisme ondernemers de ondersteunen in hun vaste kosten. Ook voor januari en februari 2021 is de maatregel nu definitief goedgekeurd. Vanaf 16 februari 2021 kan de aanvraag voor januari ingediend worden.”