Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei en juni.  Wie verplicht gesloten blijft, kan een beroep blijven doen op dat beschermingsmechanisme. Ook wie open is, maar minstens 60% omzetverlies kan aantonen, zoals toeleveranciers en ondernemers uit de reis- en eventsector kunnen rekenen op de bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Het gaat om een steunpercentage van 10%. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de terrasinkomsten worden niet meegeteld.

 “De coronacrisis duurt nu al meer dan een jaar en heeft dus al lange tijd een enorme impact op onze economie. Verschillende ondernemingen zijn nog altijd gesloten of lijden zwaar omzetverlies. Door de duur van de crisis zitten ook veel ondernemers door hun reserves heen. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme ook voorzien voor de maanden mei en juni. Voor de horecasector speelt de opening van de terrassen geen rol. De steun is dus onafhankelijk van de opening van een terras of niet. We stimuleren wel dat wie kan openen bij goed weer ook opent” - Hilde Crevits  

 De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zorgen ervoor dat er nog altijd ondernemers zijn die verplicht gesloten zijn of een zwaar omzetverlies lijden door exploitatiebeperkingen. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme ook in mei en juni doorgetrokken. Op die manier krijgen de ondernemers bescherming als tussenkomst in de vaste kosten die blijven lopen.

 De horeca zal in mei afhankelijk van de randvoorwaarden de terrassen mogen openen. Met een veilige opening van de terrassen zorg je voor meer spreiding en ontspanning. De gedeeltelijke opening wordt niet meegerekend voor de steun omdat de horecazaken niet volledig open kunnen gaan.

 Voor de maanden mei en juni geldt een steunpercentage van 10%. Dat betekent dat wie verplicht gesloten is een bescherming krijgt van dat deel van hun omzet in respectievelijk mei en juni 2019. De maximumbedragen bedragen maximaal 7.500 euro voor bedrijven met een tewerkstelling tot 9 werknemers, ondernemingen met 10 tot 49 werknemers maximaal 15.000 euro en 40.000 euro voor ondernemingen met een tewerkstelling vanaf 50 werknemers.

 De regeling wordt nu aan de Europese Commissie ter goedkeuring voorgelegd.