Vlaamse centen voor heraanleg Ringlaan

20-02-2008

 

Koekelare Wegwerkzaamheden zijn duurste project in gemeente

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) kent 960.000 euro subsidie toe aan de gemeente Koekelare voor de heraanleg van de Ringlaan. Dat bevestigt schepen van Openbare Werken Eric Huyghe (CD&V).

'De heraanleg van een nieuwe ringlaan is meer dan nodig, maar het is het grootste en het duurste project in het naoorlogse Koekelare' Eric Huyghe Schepen van Openbare Werken

Ronny Vanhooren 'De huidige Ringlaan is in zeer slechte staat', zegt Eric Huyghe. 'Er is metaalmoeheid in de fundering en betonrot van het wegdek. De heraanleg van een nieuwe ringlaan is meer dan nodig, maar voor Koekelare is dit financieel zeer zwaar. Het is het grootste en het duurste project in het naoorlogse Koekelare. De raming bedraagt 2,5 miljoen euro. De realisatie ervan moet over twee boekjaren gesplitst worden en dan nog kan de gemeentekas dit niet alleen dragen. Nu krijgen we van het Vlaamse Gewest 960.000 euro steun voor de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en voor de bijhorende ondergrondse werken. Bij zo'n groot wegenproject zit de helft van de kostprijs onder de grond.' De Ringlaan zal er totaal anders uitzien. Nu zijn de ingenieurs bezig met de eerste ontwerpen te maken, maar er zijn alvast een aantal nieuwigheden. De weg wordt volledig heraangelegd vanaf de rotonde met de Belhuttebaan tot aan de Oostmeetstraat. Her en der is in asverschuivingen voorzien. Dit betekent dat er parkeerplaatsen verdwijnen, ook al omdat er een fietspad komt aan weerszijden van de Ringlaan. Die ingrepen moeten zorgen voor trager en veiliger verkeer. 'Naast de heraanleg van de Ringlaan vernieuwen we ook de Kleine Stationsstraat', zegt schepen Huyghe. 'Daar worden nieuwe voetpaden en parkeerplaatsen aangelegd. Deze parkeerplaatsen zullen zich afwisselend links of rechts van de rijweg bevinden en dit in functie van de asverschuiving. Deze heraanleg zal meer dan een jaar duren. Er dienen zich grote omleidingen en files aan.' 'We zouden de werken graag starten in 2009 en in 2010 voltooien. Het spreekt voor zich dat we de plannen aan de bewoners zullen voorleggen. Als gemeentebestuur willen we de mening van de bewoners van de Ringlaan en de Kleine Stationsstraat kennen', aldus nog Eric Huyghe.

krv

"