Vlaanderen neemt provinciewegen over

11-10-2007

Het Vlaamse gewest krijgt alle provinciewegen van het Antwerpse bestuur in handen. Daar zitten ook enkele grote verbindingswegen in onze regio bij, zoals de N18 tussen Turnhout en Mol en de N15 van Mechelen tot Westerlo. De overdracht moet leiden tot een efficiëntere organisatie.

Naast de gemeente- en gewestwegen bestaan er ook enkele provinciewegen. Deze laatste komen ergens in de periode 2008-2009 mee onder het beheer van het Vlaamse gewest. Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) woensdag bekend.

In onze contreien gaat het concreet over de N18, die Turnhout via Oud-Turnhout, Retie en Dessel met Mol verbindt. Daarnaast is er nog de verbinding tussen Vlimmeren (Beerse) en Wechelderzande (Lille) en een uitloper van de Mechelse N15, die tot in Hulshout, Herselt en Westerlo reikt.

Het Molse parlementslid en schepen Hans Schoofs (Open Vld) ijvert al geruime tijd voor een overdracht van de provinciewegen aan de Vlaamse overheid. "Dat kan de efficiëntie alleen maar verhogen. Nu is er een versnippering van overheden die bevoegd zijn voor de weginfrastructuur, wat een vertragend effect kan hebben."

De Vlaamse regering investeert de volgende twee jaar dertig miljoen euro in de overdracht. Er komt een speciale werkgroep die zich moet buigen over de vraag of ook de provinciale logistiek, personeel en onderhoudsinfrastructuur naar Vlaanderen worden overgeheveld.


 

Hans Otten