uniek matchmaking project tussen Vlaamse kmo's en Nederlandse mkb's voor duurzame energie en een beter klimaat

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op 29 oktober opende de eerste oproep van CrossRoads2 Sustainable Energy: een letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend innovatieproject in energie en klimaat. Het project moedigt Vlaamse kmo’s aan om samen met Zuid-Nederlandse mkb’s de CO2-uitstoot in de grensregio drastisch omlaag te halen. Vlaams minister van Economie en Innovatie kent het project 500.000 euro toe. Op die manier draagt Vlaanderen niet alleen bij aan de klimaatdoelstellingen, maar versterkt ook de concurrentiekracht van de regio.

CrossRoads2 Sustainable Energy is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland en bouwt voort op het eerdere succes van Crossroads (2010-2014) en crossRoads2 (2016-2020). Met de voorgaande editie hebben zo’n 250 samenwerkende bedrijven uit Vlaanderen en Nederland meer dan 110 concrete innovaties kunnen realiseren met een blijvende economische impact in de regio. Zo ontwikkelden twee bedrijven biologisch afbreekbare plastics en ontwierpen een Vlaamse folieproducent en een Nederlandse beheerder van zonnepanelen een speciaal soort folie die het rendement van zonnepanelen aanzienlijk kan verbeteren.

Het project CrossRoads2 loopt eind november af en krijgt met CrossRoads2 Sustainable Energy een vervolg. Ditmaal wordt de focus heel specifiek gelegd op innovatieprojecten rond duurzame energie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie met een rechtstreekse impact op de CO2-reductie in de grensregio. Daarmee wil Vlaanderen koers zetten richting de ambitieuze doelstelling om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De bedrijfsprojecten die uit dit project voortvloeien, zullen daar een belangrijke bijdrage toe leveren. Elk deelproject is goed voor een reductie van 200 ton CO2 per jaar en in totaal een jaarlijkse CO2-reductie van ruim 3800 ton. Ter vergelijking: de koolstofvoetafdruk van een gemiddeld gezin in Vlaanderen en Nederland bedraagt jaarlijks 20 ton CO2.

Crossroads2 Sustainable Energy stimuleert kleine en middelgrote ondernemingen om grensoverschrijdende samenwerkingen aan te gaan. Het project helpt kmo’s bij de zoektocht naar een buitenlandse partner, wat voor velen meteen ook een eerste stap is richting internationale groei. De financiële steun geeft een duw in de rug om grootse innovatieprojecten op te starten en duurzame samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “CrossRoads2 Sustainable Energy helpt kmo’s om op een laagdrempelige manier samen te werken met bedrijven over de grens en zo ambitieuze innovatieprojecten op te zetten die een bijdrage leveren aan de economische groei in de grensregio. Hiermee bewijzen ze dat innovatie niet enkel iets is dat bij grote ondernemingen leeft. Ook kleinere ondernemingen zijn sterke innovators. Ik ben dan ook tevreden dat we dit vanuit Vlaanderen kunnen aanmoedigen en financieel steunen. Door in te zetten op innovaties in duurzaam energiegebruik, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, kunnen we de omslag maken naar een klimaatvriendelijke Vlaamse economie en maatschappij.”

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.