Vanaf februari 2026 gaat lat voor cursus Maatschappelijke Oriëntatie omhoog

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vanaf 1 februari 2026 moeten inburgeraars die in Vlaanderen de cursus Maatschappelijke Oriëntatie volgen 70% in plaats van 50% halen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits (cd&v) in het Vlaams parlement geantwoord op vragen van Chris Janssens (Vlaams Belang) en Nadia Sminate (N-VA). 

De cursus Maatschappelijke Oriëntatie is één van de vier onderdelen van het inburgeringstraject.  De test is ingevoerd op 21 maart 2022 en bestaat uit twee onderdelen. Er zijn algemene doelen met aandacht voor normen en waarden, zoals onder meer de vrijheid van meningsuiting en het respect voor seksuele diversiteit, en praktische vragen zoals hoe je de bus neemt of wat je rechten en plichten zijn als je een huis huurt. Voor elke test worden 41 vragen geselecteerd uit 400 beschikbare vragen. Inburgeraars volgen voorafgaand aan de test 60 uur les. 

Momenteel moeten de inburgeraars globaal 50% halen om te slagen. Dat percentage wordt volgend voorjaar verhoogd naar 70% voor de globale score die bestaat uit de test Maatschappelijke Oriëntatie en een evaluatie door de leerkracht. Voor de algemene doelen ligt de lat op minstens 80%, voor de praktische vragen op minstens 50%. Minister Crevits vindt het essentieel dat inburgeraars een goede kennis hebben van onze samenleving, weten wat hun rechten en plichten zijn en voldoende leren over onze normen en waarden en legt daarom een hoger percentage op.  In 2024 volgden 19.535 mensen de cursus Maatschappelijke Oriëntatie. 90% van hen slaagden voor de test. Er is ook de mogelijkheid om zonder cursus aan de test deel te nemen en ervoor vrijgesteld te worden. Wie aan de vrijstellingstest deelneemt moet net zoals nu globaal 80% halen. 

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.