VANAF VANDAAG KUNNEN LOKALE BESTUREN DE AANVRAAG INDIENEN OM MET DE HULP VAN EEN PROFPLOEG HUN HANDELSKERN TE VERSTERKEN

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits stelt vandaag de oproep open waarop lokale besturen zich kunnen inschrijven om een beroep te doen op de profploeg ter versterking van hun handelsbeleid. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Het Pand in Waregem dat momenteel een grondige renovatie ondergaat om de Waregemse handelskern nieuw leven in te blazen. De profploeg is een team van experten dat steden en gemeenten bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren.

“Veel mensen zijn online aan het winkelen geslagen tijdens de coronacrisis, maar tegelijk heeft de Vlaming het voorbije jaar ook massaal het lokaal kopen (her)ontdekt. Het is dan ook nu hét moment om werk te maken van aangename handelskernen waar het fijn wonen, werken en winkelen is. We laten de lokale besturen daarvoor niet aan hun lot over. Met een profploeg, een team van experten, zorgen we als het ware voor een ‘SOS Piet voor de handelskern’. Niet zomaar een financieel duwtje in de rug of een nieuwe studie, maar een echte ploeg die op het terrein bakens kan verzetten. ” - Hilde Crevits  

11,1% van de handelspanden in Vlaanderen staat vandaag leeg. In West-Vlaanderen is dat 10,3% en voor Waregem bedraagt dat percentage 11,3%.

In september vorig jaar heeft Vlaams minister van Economie Crevits het plan ‘Werk aan de Winkel’ voorgesteld. Een plan van aanpak om de lokale middenstand te ondersteunen. In het najaar liep daarbij een participatietraject met de lokale besturen en VVSG, de provincies, Unizo en Comeos. Dat traject “re-think winkelstraat” heeft ondertussen geleid tot een aantal concrete maatregelen.

Profploeg

De proefploeg is daar een van. Veel gemeenten gaven aan dat ze niet goed weten hoe te beginnen aan de handelskernversterking en vragen daar expertise en ondersteuning voor. Daarom werd de ‘profploeg’ in het leven geroepen. Een ploeg van experten en deskundigen die de lokale besturen kosteloos adviseren over ruimtelijke planning, e-commerce, vastgoed, events, sociale media of stedelijke logistiek. Vlaams minister Hilde Crevits hoopt alvast dat heel wat Vlaamse kmo’s zich kandidaat zullen stellen: “Onze Vlaamse kmo’s hebben ongelooflijk veel expertise en praktische kennis in huis om lokale besturen en handelskernen de wind in de zeilen te geven.” Voor de begeleiding voorziet minister Crevits in 1,5 miljoen euro.

De werking van de profploeg is allesbehalve traditioneel. Geen studie vanop afstand, maar experten die rondlopen in gemeente- of stadskernen en concrete acties voorstellen. Zo zal men breed advies geven over onder andere verborgen parels met potentieel, innovatieve winkelconcepten en het aantrekken van ondernemingen. Ook bij het parkeerbeleid of bij het inzetten van sociale media om handelskernen te promoten, kan hulp gevraagd worden.

De oproep werd vandaag opengesteld. Lokale besturen kunnen zich vanaf nu aanmelden via de website van VLAIO (www.vlaio.be/profploeg). Momenteel is VLAIO volop bezig met de aanstelling van de profploeg zodat de ploeg na de zomer aan de slag kan. De begeleiding zal doorgaan in 2021 en 2022 en is volledig kosteloos voor de lokale besturen. Steden en gemeenten die in 2021 al willen starten zullen een aanvraag kunnen doen tot 13 augustus 2021. Zij die in 2022 begeleiding wensen kunnen een aanvraag doen tot 12 november 2021. Meer informatie wordt nog gegeven op de webinar van 25 juni om 10u waarvoor je nog steeds kan inschrijven (https://www.vlaio.be/nl/content/schrijf-je-voor-de-webinar-profploeg-van-25-juni-2021-10-uur ).

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.