Vlaams minister Hilde Crevits pleit voor meer aandacht voor het platteland in het beleid

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister voor Plattelandsbeleid Hilde Crevits gaf vandaag het startschot voor de opmaak van een plattelandspact: een ambitieus en breed gedragen initiatief om het Vlaamse platteland veerkrachtiger, duurzamer en meer verbonden te maken. Het traject leidt in het voorjaar van 2026 tot een concreet actieplan, waarna de uitvoering kan starten. Tijdens het startmoment pleitte minister Hilde Crevits voor de invoering van een plattelandstoets.

“Het plattelandspact is geen eenmalige intentieverklaring, maar een langdurig engagement. Samen bouwen we aan een platteland met toekomst. We ijveren voor een samenwerking en verbondenheid in de eerste plaats tussen de plattelandsgemeenten en dorpen onderling, maar evenzeer tussen de stad en het platteland”, aldus minister Crevits.

Investeren in het platteland is noodzakelijk

Eén op drie Vlamingen woont op het platteland in Vlaanderen. In tegenstelling tot andere Europese landen stijgt het aantal bewoners er nog licht. Het platteland biedt veel mogelijkheden, maar het staat ook onder druk. Winkels en banken verdwijnen, er is niet overal een huisarts, er zijn mobiliteitsuitdagingen, de open ruimte staat onder druk, er is eenzaamheid enz.

Nochtans is de leefbaarheid op het platteland een cruciale schakel in Vlaanderen, zowel economisch als maatschappelijk. Uit het recente Plattelandsrapport van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) blijkt dat plattelandsgemeenten gemiddeld tien keer minder middelen krijgen dan centrumsteden, terwijl ze te maken hebben met even grote of grotere uitdagingen op het vlak van infrastructuur, welzijn en economie.

Tijdens het startmoment benadrukte de minister de belangrijke rol die het platteland speelt in Vlaanderen: “Wie Vlaanderen echt wil begrijpen, moet het platteland kennen. Hier worden kinderen grootgebracht in hechte gemeenschappen, bloeien familiebedrijven, produceren landbouwers ons dagelijks voedsel en koesteren we de open ruimte die Vlaanderen uniek maakt. Maar er zijn ook een reeks uitdagingen. Met het Plattelandspact willen we de noden in kaart brengen en de bewoners van het platteland geven waar ze recht op hebben. Naar Europees voorbeeld willen we ook kijken of we een plattelandstoets kunnen invoeren. Dat is een plattelandsreflex voor het beleid waarbij het niet de bedoeling is om voor bijkomende administratieve lasten te zorgen, maar er wel voor te zorgen dat het beleid rekening houdt met de specifieke uitdagingen op het platteland. Denk bijvoorbeeld aan voldoende dienstverlening, mobiliteit en sociale contacten.” Hilde Crevits

Vijf thema’s

Het plattelandspact wil de sterktes van het platteland benutten en tegelijk de uitdagingen aanpakken. Het pact richt zich daarvoor op vijf thema’s: een multifunctionele open ruimte, een aantrekkelijke woonomgeving, een warme plattelandsgemeenschap, economische bedrijvigheid en vernieuwing, en een sterk lokaal bestuur.

Van toekomstbeeld naar actie

De komende maanden wordt het plattelandspact ontwikkeld in samenwerking met provincies, lokale besturen, middenveldorganisaties en de plattelandsgemeenschap. Omdat het platteland verschillende beleidsdomeinen raakt, worden ook de andere Vlaamse ministers gevraagd hun schouders onder het pact te zetten. Hun betrokkenheid is cruciaal om van dit pact een krachtig en breed gedragen succes te maken.

De ontwikkeling van het plattelandspact verloopt in verschillende fasen.

  • Eerst wordt een toekomstbeeld geschetst: hoe ziet het Vlaamse platteland eruit in 2040 en welke prioriteiten moeten worden gesteld om de leefbaarheid en veerkracht ervan te garanderen?
  • Daarna wordt dit toekomstbeeld omgezet in een gedeelde visie, een strategisch kader waarin sociale, economische en ecologische ambities samenkomen.
  • Ten slotte vertaalt het pact deze visie naar concrete acties en beleidsmaatregelen die het platteland versterken, met meetbare resultaten en een duidelijke impact op het terrein.

In het voorjaar van 2026 moet het actieplan klaar zijn.

Meer informatie: Alle informatie over het plattelandspact vindt u op www.plattelandspact.be

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.