Vlaams minister van Werk Hilde Crevits breidt aanbod horeca samen met sector uit

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft samen met de horecasector en verschillende diensten een actieplan uitgewerkt. De invulling van vacatures en inspanningen om tijdelijk werklozen in de sector te houden krijgen daarbij aandacht. Via trajecten, extra workshops en bijkomende opleidingen komt er een extra aanbod voor ervaren horecamedewerkers. Daarnaast worden er ook digitale “learning snacks” ontwikkeld die over ondernemerschap, rendabiliteit, ergonomie en duurzaamheid gaan.

 “De horecasector is zwaar getroffen door corona. Ondanks de lange sluiting, is het belangrijk om naar de toekomst te kijken, naar een veilige heropening van de sector. Heel wat werknemers hebben intussen andere oorden opgezocht. We bereiden ons voor op een veilige en duurzame heropening. Samen met de sector, met VDAB nemen we nu verschillende concrete initiatieven.”  - Hilde Crevits  

 Door de lange sluiting van de horeca zijn er heel wat werknemers die een carrièreswitch hebben gemaakt. Door de uitstroom van personeel en de dalende instroom is de kans groot dat vacatures in de horeca moeilijker zullen worden ingevuld en er dus nog meer knelpuntvacatures zullen zijn. Om de vacatures in de toekomst – wanneer het kan - in te vullen slaat minister Crevits de handen in elkaar met de horecasector, VDAB, en verschillende opleidingsdiensten.

Van groeitrajecten tot learning snacks

Om op korte termijn in te spelen op de bestaande noden zal er een bijkomend opleidingsaanbod komen. Zo organiseert VDAB naast workshops groeitrajecten van ‘keukenmedewerker naar hulpkok’ en van ‘zaalmedewerker naar hulpkelner’ om ervaren horecamedewerkers in een verkort traject naar een hoger jobprofiel toe te leiden. In samenwerking met de Syntra’s zal er een bijkomend opleidingsaanbod aan groeitrajecten worden gerealiseerd.

Er komt eveneens een uitbreiding van het digitale opleidingsaanbod onder de vorm van “learning snacks” voor een breed publiek van werkzoekenden, werknemers en ondernemers waarmee ze competenties zoals rendabiliteit kunnen versterken, zowel voor kortlopende opleidingen als voor langdurige opleidingen. Momenteel worden er ook digitale infopakketten ontwikkeld om mensen te informeren over de belangrijkste horecaberoepen. Dit zou het instroomproces moeten versterken.

Een denkpiste is de realisatie van een mobiele opleidingsunit die volledig uitgerust is met horecamateriaal en die als opleidingslocatie kan ingezet worden voor workshops of om jongeren kennis te laten maken met jobs en opleidingen in de horecasector.

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits: We willen er samen met de sector voor zorgen dat alles klaar staat voor een duurzame en veilige heropening van de horeca. Samen met VDAB en met de sector is een actieplan gemaakt. Om de komende vacatures in te vullen zet VDAB in op een IBO-offensief. IBO staat voor individuele beroepsopleiding. Werkgevers zullen actief worden benaderd omtrent hun noden op het vlak van personeel en geïnformeerd worden over de IBO-trajecten. De laatste weken vertoont het aantal vacatures bij VDAB voor de horecasector een stijgende tendens.”

Ook Horeca Forma, de vormingsorganisatie van de sociale partners van het Paritair Comité  302 (ACV, ABVV Horval, Horeca Vlaanderen en Comeos) doet er alles aan om werknemers die dat wensen in de sector te houden. Zij informeren ontslagen werknemers of met ontslag bedreigde werknemers over verdere loopbaanmogelijkheden in de sector, en eventuele opleidingen die hen hierin kunnen ondersteunen.

Directeur Robin Vanderelst van Horeca Forma: “Het is Horeca Forma haar prioriteit om de uitstroom uit de sector te beperken en helpen vacatures in te vullen. Gemotiveerde, ervaren professionals waren moeilijk te vinden en willen we nu absoluut niet kwijt. Ze zijn broodnodig voor de herstart van de sector! Via een intensieve samenwerking met VDAB begeleiden wij ontslagen horecawerknemers naar een nieuwe horecajob of naar een opleiding om zich bij te scholen in de horeca. Tijdens de opleiding behouden ze hun uitkering en worden hun onkosten vergoed. Hierna kunnen ze versterkt opnieuw aan de slag in de sector. Meer info hierover of over het plaatsen van vacatures vind je op onze website: https://vlaanderen.horecaforma.be/

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.